A Fidesz-KDNP az összefogott ellenzékkel szemben

2020-01-30 | Budaörs
Egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják.

A hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.
A kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról-hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.
A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában. Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak magyar külhonban elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. Két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest.
Csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, a Demokratikus Koalíció bír a Momentumon kívül kétszámjegyű (10 százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt.
Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. november 1. és 30. között készült 5000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 5000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 1,41 százalék.
(Forrás: nezopontintezet.hu)

Megosztás