A gyónás titok!

2021-06-10 | Budaörs
A DK-s javaslat szerint akár háromévi börtönt is kaphatna az a pap, aki megtartja a gyónási titkot, ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról szerez tudomást. A DK és a Párbeszéd törvénymódosítást nyújtott be, amely arra kötelezné a papokat, hogy ha szexuális zaklatásról vagy pedofíliáról értesülnek a gyónás során, akkor az elhangzott információkat adják tovább a hatóságoknak – írta a Vasárnap.hu.

Javaslat: a gyónási titkot felülírja a feljelentési kötelezettség

Szabó Tímea és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusai után Vadai Ágnes DK-s képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be, hogy arra kötelezzék a gyónási titok megtartására felesküdött papokat: jelentsék fel azt a gyónót, aki szexuális zaklatást vagy pedofíliát követett el, és azt bevallja a gyóntatószékben. A képviselők azzal indokolják törvényjavaslatukat, hogy „az egyházakban – különösen a katolikus egyházban – hosszú évtizedek hallgatása és elhallgatása után csak az elmúlt néhány évben derült fény az egyházi személyek által elkövetett pedofil cselekményekre, vélhetően igen magas látencia mellett”.

A törvényjavaslatban úgy fogalmaznak: „A pedofil ügyek más egyházakat is érintenek, de az elmúlt években a katolikus egyházról derült ki a legtöbb ilyen ügy, emiatt emeljük ki a módosító javaslatunk indoklásában ezen egyházat”. A benyújtott dokumentumból kiderül, hogy az ellenzéki képviselők azt szeretnék, hogy a titoktartási kötelezettség ne terjedjen ki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményre vonatkozó információkra.A DK-s javaslat szerint pedig már három év börtönt is kaphatna az a pap, aki tartja a gyónási titkot, ha efféle információ jut tudomására

Osztie Zoltán plébános reakciója
Az üggyel kapcsolatban Osztie Zoltán atya (a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony templom főplébánosa, teológia tanár) is megszólalt: „A gyónási titok szentségének eltörlése olyasfajta beavatkozás a katolikus egyház lelki, természetfeletti szolgálatába és hatalmába, ami végleg a terror megnyilvánulása. Terror, amit ők alkalmaznak. Akár akarják, akár nem, az embernek van egy belső lelki élete – avagy intim szférája, talán ezt a kifejezést jobban magukénak érzik. Ebbe erőszakkal behatolni terrorizmus, vagyis ezek a politikai erők terroristák.”
Hozzátette: „Azok, akik a szentgyónást végzik, Isten színe előtt tárják fel a szívüket, nem a papnak. Csak az a baj, hogy akik most ezt a törvényjavaslatot beadták, ebből semmit nem értenek. Ha valaki tagadja Isten létezését, az hogy tud hozzászólni egy vallási életmegnyilvánuláshoz, ami az Istennel való kapcsolat léte és megvallása nélkül nem értelmezhető? Valójában ők nem is tudják értelmezni azt, amiről beszélnek. Isten bocsássa meg nekik, mert nem tudják, mit beszélnek!” – mondta.
Forrás: mandiner

(R.V.)

Megosztás