A haldokló agglomeráció

2023-07-09 | Budaörs
Sajnos egyre jobban érzékeljük,hogy az irigyelt Pest környék nyugalma,tiszta levegője lassan elpusztul,helyette hatalmas autóforgalom által tönkre tett levegő,beépített hegyoldalak,növekvő népesség lesz az uralkodó trend.

Az ember vele született vágya az – hogy mint a körülötte élő természet jogos tulajdonosa – keresse annak közelségét. Húsz harminc vagy esetleg negyven évvel ezelőtt Budapest agglomerációja valóban ezt a lehetőséget adta meg mind azoknak, akik feladták a városi életkörülményeiket  és vidéken akár Budaörsön, Biatorbágyon, Érden vagy még távolabb keresték azt a helyet ahol békességben, csöndben és nyugalomban élhetnek. Az őslakosság is és, az akkori kitelepülők is vállalták azokat a körülményeket  amelyek akkor a vidéki élet velejárója volt. Az ötvenes években Budaörsön még lajtos kocsival hordák az ivóvizet. Sokáig nem volt vezetékes víz a házakban, hanem az utcáról hordták kannákban mosáshoz,főzéshez.

A szennyvíztől megszabadulás is probléma volt, sokan a vizes árkokba hordák vödörben azt,hiszen hol volt még akkor a csatornázás? Mivel nem volt a házakban vezetékes víz így az illemhelyet az udvar távolabbi részében ásták ki,állították fel a deszkabódét,ami akkoriban a legtermészetesebb módja volt az illemhely kialakításának. Volt ahol 1953-ban még nem volt villany bevezetve! De az emberek igényelni kezdték a villanyt a lakásokba, a vizet a házakba és lassan elindult a fejlődés. Egyre ígéretesebbé váltak a nemrégen még elmaradott falvak és városokká nőtték ki magukat. Jöttek a hatalmas áruházak, épült az autópálya és azon vettük észre magunkat, hogy nagyot változott a világ körülöttünk. Lassan kezdtek szivárogni az új telepesek Budaörsre és a környező településekre. Oly annyira hogy napjainkra már szinte teljes beépítettség jellemző. A Budaörsöt körülölelő hegyek és azok lejtősebb részein, mint a gomba a földből nőttek ki évek alatt a házak, a megnövekedett átmenő autóforgalom pedig  lassan tönkre teszi  Budaörs irigyelt,klímáját, kitűnő levegőjét.

A napokban hirdetéseket olvastam közülük idézek „Sziasztok, pár hónap múlva szeretnénk Budaörsre költözni Budapestről. A fő szempontunk a nyugalmasabb élet, természet közelsége, kisebb közösséghez tartozás. Azokhoz fordulok, akik már túl vannak ezen és kint élnek, meséljetek a tapasztalataitokról, milyen Budaörsön élni? Illetve milyen Budaörsön élni kisgyerekkel és kutyával? Mire érdemes előre odafigyelni, készülni? Köszi előre is a segítséget”

Nem akarom elkeseríteni a hirdetőt, de lassan már nem fog találni önmaga és családja és a kutya számára nyugalmas helyet, mert lassan egy talpalatnyi hely sem marad. Egyre nagyobb a forgalom és jól gondolja meg magát, aki kora reggel kocsival akar bejutni Budapestre, mert az bizony hosszú sorban állást és eltöltött órát jelent.

A hegyoldalak már „ sebesek” a rajtuk ejtett markológépek harapásaitól, ahol újabb és újabb házak, sőt társasházak nőnek ki a földből. Egyre nőni fog Budaörs lakosságának száma, ami további fejlesztéseket kíván, hiszen egyre több lesz az iskolás, az óvodás, akiknek hely kell majd.

A hatalmas áruházak szintén ezernyi embert invitálnak nap, mint nap, akik a fővárosból is idesereglenek vásárolni Egyre nő az autóforgalom és a zaj és a rossz levegő terjed. Hol van itt már a csend és a nyugalom? Talán több száz kilométerrel arrébb egy eldugott kis faluban, talán de ott is csak addig, amíg rá  nem talál a fejlődés és bedarálja, maga alágyűri, ugyanúgy mint a Budapest környéki bármelyik települést.

Major Edit

Megosztás