A Hársfa virága

2022-06-19 | Budaörs
Egy könyvet szeretnék ajánlani kedves olvasóimnak.  H.Bodó József a Hársfa virága című könyvét, amelynek tartalmát  egy író-olvasó találkozó keretében ismertem meg Az író dokumentumokkal tarkítottan hitelesen tárja az olvasó elé egy család történetét, átélt gyerekkori és felnőttkori eseményekkel fűszerezve az adott korszak  politikai eseményeivel téve azt rendkívül izgalmassá.

A Hársfa virága különös sorsok és igaz történetek gyűjteménye. mely  emlékeket ébreszt, felkavar, tanít és gondolatokat szül- Szépirodalmi regény, annak ellenére, hogy nevezhetnénk  akár korabeli fotókkal, iratmásolatokkal  tarkított események gyűjteményének is. De ezek által még hitelesebben  tárul az olvasó elé egy család története, gyerekkori és felnőttkori eseményekkel fűszerezetten. Ami átkarolja és keretet ad a történetnek az nem más, mint az adott kor rendkívül izgalmas politikai eseménye, 1956 októbere. Mert nincs olyan ember, aki valamilyen formában élete során ne találkozott volna a politikával, szerencsés esetben, mint külső szemlélője vagy mint ebben az esetben érintettje, és annak elszenvedője. H. Bodó József mint mondta, az 56-os eseményekben rosszkor volt rossz helyen, aminek következtében akarata ellenére is kamaszként bele került a forradalom sűrűjébe.  Az ott átélt borzalmakról a leselkedő halálról, saját maga és társai szenvedéseiről, a bebörtönzéséről, majd kiszabadulásáról szól a Hársfa virága igaz története.

A Könyvbemutatónak különös koreográfiája volt. Nemcsak felolvasásokat hallhattunk, hanem film és hangfelvételeket láthattunk korábbi azon riportokból, amelyeket vele készített a Duna televízió riportere, majd a részletek felolvasása előtt Beethoven Egmond nyitányának csodálatos, lelket, szívet felkavaró akkordjai felidézték bennünk a forradalom napjait. A hallgatóság mondanom sem kell mind idős emberek voltak, akik ki így ki úgy átélték az 56-os eseményeket, s csak feltételezni tudom, hogy bennük is felkavarodtak a ki nem mondott gondolatok és érzések. Csak remélni lehet hogy a mai fiatalság akik szinte mit sem tudnak az akkori eseményekről, az 56-ot megelőző magyarországi politikai viszonyokról,- melyek nagyban hozzájárultak a forradalom kitöréséhez,- valamelyest megértik az akkor történteket, és tisztelettel gondolnak a hősök véráldozatára, Magyarország szabadságért, felemelkedéséért.

Major Edit

Megosztás