A Heimatmuseum AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díj jelöltje

2020-03-16 | Budaörs
A Pulszky Társaság (a Magyar Múzeumi Egyesület) az ÉV MÚZEUMA díjat minden évben két kategóriában adja ki. Idén tizenhárom muzeális intézmény pályázatát fogadta be a bíráló bizottság és köztük volt, valamint a második körbe is bekerült a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a Heimatmuseum.

A bírálat kétfordulós, a díjak átadására 2020. májusában, a Múzeumok Világnapjához kapcsolódó Múzeumok Majálisán kerül majd sor.

A Heimatmuseumot a szakmai grémium többek között az intézmény megújulása, fejlesztése, kiemelkedő ismeretátadási tevékenysége miatt sorolta az ÉV MÚZEUMA 2020 jelöltjei közé: a budaörsi múzeum sokszínű tevékenysége minden korosztályt megszólít, szakmai munkájával az óvodás, iskolás csoportokon át az egyetemi, PhD képzésig mindenki számára segítséget nyújt. Gazdag kínálata, kiállításai, tudományos előadásai, szabadegyetemi szemináriumai, gyerekeknek szóló vidám eseményei kedveltek és amióta megkapta az „Év tájháza 2018” elismerést, gyakrabban érkeznek látogatók.

A Heimatmuseum állandó kiállításai mellett minden évben szervez értékes programokat, a múzeumépület felújítása alatt (2016-2018) élő múzeumként, izgalmas mobil kiállításokkal vonzott be sok érdeklődőt. A tavalyi évben is kortárs festőművészek kiállításaival köszöntötték az új évet, majd a Tájházak Napján a hartai bútor gyűjteményt ismerték meg a látogatók. Május elején a világhírű szobrászművész Ingo Glass kiállítása nyílt meg, nyáron névadójukról tekinthettek meg egy mobil anyagot, majd amint becsöngettek, szeptemberben egy divattervező művész képei, októberben egy különleges német játékvarrógép-tárlat dobogtatta meg a látogatók szívét. Hagyományőrző táborukban is mindenki jól érezte magát. A Heimatmuseum emellett egy közösségi tér, ahol múlt, jelen és jövő találkozik: májusban és júliusban a bretzfeldi testvérváros polgármestere és csapata vendégeskedett a múzeumkertben lévő szaletli alatt, októberben egy izgalmas délutánra invitálták az érdeklődőket a múzeum fűszerkertjébe. Idén is folytatódik a Heimatmuseum sokszínű tevékenysége, valamint sikeres részvétele magyar és német pályázatokon. Március végén egy különleges szabadegyetemi előadásra invitálják az Érdeklődőket „Copf és pukedli“ címmel március 27-én, 18 órától, Hajnal Anett előadó tolmácsolásában, majd a Látogatók egy környezettudatos kertészkedés és játszókuckó résztvevői lehetnek március 28-án, 10 és 13 óra között, Lechner Judit kertészmérnök és Simon Anett múzeumpedagógus segítségével.

Nagy öröm számunkra, hogy német nemzetiségi múzeumként és a magyarországi német tájházak információs központjaként nem csak a Magyarországon élő német kisebbség közössége hisz bennünk és látogatja programjainkat, hanem Budaörs lakosai, illetve tágabb értelemben Mindenki, akit érdekel munkánk, kiállításaink, bel- és külföldön egyaránt. Azt hiszem, ezek a megerősítések, továbbá hogy az ÉV MÚZEUMA 2020 díj jelöltjei között lehetünk, voltak számunkra az elmúlt időszakban a legértékesebb szakmai elismerések.

Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD, igazgató
Múzeumi programjainkról további információ: www.heimatmuseum.hu

Megosztás