A héten minden figyelem a könyvtáré!

2022-09-26 | Budaörs
Október harmadika és kilencedike között – immár tizenhetedik alkalommal – különféle rendezvényeket tartanak több száz könyvtárban országszerte. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által ajánlott témakör egyetlen szó: az esély.

Mondhatjuk úgy is, hogy sansz, alkalom, lehetőség, valószínűség, lehetőség, kilátás, perspektíva. Minden, ami eldőlhet jobbra, de balra is… Vagyis annak megélése vagy megteremtése, hogy lehetőségünk az információkhoz, az emberi méltósághoz, a múlt ismeretéhez, legyen perspektívája gyerekeinknek az életben való boldogulásra, vagy esélyeink mindnyájunknak az egészséges élethez – és így tovább…

Egy ilyen alkalom nem kötelező egyetlen könyvtár számára sem. Tudjuk, hogy minden rendezvény komoly felkészülést, sok különmunkát – és anyagi ráfordítást is -igényel, és ezt nem minden könyvtár teheti meg. Az idei év a tizenhetedik ilyen alkalom, és látható, hogy évről évre növekszik azok száma, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez.

Ötletelések
Ahhoz, hogy a könyvtárak kitárják kapuikat és megmutathassák magukat nem csak megrögzött olvasóiknak, hanem azoknak is, akik csak ritkán vesznek könyvet a kezükbe, meg kell adni az esélyt. És lám, egyetlen szó hatására úgy tűnik, hogy az ország minden szegletében ismét megmozdultak könyvtáraink munkatársai. Az interneten már napokkal ezelőtt lehetett olvasni a megyei, városi és vidéki könyvtárak elképzeléseiről. Van, ahol ingyen lehet majd DVD-t és hangos könyveket kölcsönözni, van, ahol a Megbocsátás Hetét tervezik (azaz elengedik a késedelmi díjakat). Mások Felolvasás Hetét rendeznek, ahol a jelenlevők elszavalhatják egymásnak kedvenc verseiket, vagy részleteket olvashatnak fel kedvelt íróik könyveiből.

Az idősek is elkezdhetik! néven egy kisvárosban ingyenes számítógépes tanfolyamot szerveznek az időseknek, másutt Könyves Őrjáratot szerveznek, ami arról szól, hogy azok, akiket a megfigyelők könyvolvasáson kapnak, azoknak egy helyi könyvesbolt jóvoltából egy könyvet adnak ajándékba. Egy másik település Állati jó bolygó! néven az állatok nevelésével és gondozásával foglalkozó interaktív műsorral készül, ennek az ad aktualitást, hogy az Állatok Világnapja is erre a hétre esik. De remek ötlete az egyik megyei könyvtárnak az a rövidfilm is, amiben a könyvtár látogatói vallanak arról, hogy miért szeretnek könyvtárba járni?

Akarat, lélek, hivatásszeretet
Természetesen városunk szeretett könyvtára sem lóg ki a sorból. A készülődésről és a megvalósításról beszélgettem a budaörsi gróf Bercsényi Zsuzsanna Könyvtár igazgatónőjével, Temesiné Haag Beatrixszal a készülődés lázában, az „ajtónyitás” előtti napokban. Kiderült, hogy már májusban elkezdtek gondolkodni azon, hogy mivel rukkoljanak elő. Minden munkatársnak volt ötlete és mindegyiket átbeszélték, és a közös beszélgetés közben alakult ki egy egybehangzó vélemény, ami mindenki tetszését elnyerte. Azt, hogy mennyi tervezési munka, előkészület, fáradozás, tárgyalások, felkérések állnak egy ilyen eseménysorozat kifundálásához és megszervezéséhez, azt talán nem kell részleteznünk. Megvolt az akarat, a lélek és a hivatásszeretet, ami nélkülözhetetlen egy ilyen „különmunkához”. Az önkormányzat – mint minden más könyvtári eseményt -, természetesen finanszírozta a költségeket – most már csak izgalom van és várakozás a fogadtatásra. Csütörtökön már felszegezték a bejárat fölé a nagy molinót, ezzel az esemény meghirdettetett, és hétfő délután hat órakor a könyvtár igazgatónője, Temesiné Haag Beatrixnak már csak fogadni kell naponta a közreműködőket és üdvözölnie a vendégeket. Az alábbiakban bemutatjuk a „vizsgarendet”.

A paletta egyedi és nagyon színes lett

Hétfőn október 3-án 18 órakor Gulyás Boglárka és Somogyi Ferenc képzőművészek munkáiból Esély című kiállítását a könyvtár igazgatónője nyitja meg. Mikor a vendégek belépnek a (sajnos meglehetősen szűk) elődadóterembe, látni fogják, hogy megszínesedtek a terem falai. A műalkotások tematikája az esély témájának sokféleségét, gazdagságát tárja fel, az esély, mint lehetőség a háború és béke viszonylatában, az iskolákban, az emberek életének sokféle sanszai, az egészséges élet esélyei, az állatok embert segítő „munkái”, és még sok minden mást… Ezek a falra kerülő alkotások szinte keretetbe foglalják ezeknek az egyetlen hétre megtervezett események lényegét: az esély sokféleségét. A képek, terveink és reményeink szerint, karácsonyig a falon maradnak. A szűk hely és a folyamatos események miatt látogatóink csak a következő héttől tudják csak alaposan megszemlélni az alkotásokat, de később a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, bejöhetnek és közelebbről is gyönyörködhetnek az alkotásokban.

A tárlat megnyitása után, egy könyvbemutatóval is várják a vendégeinket. Gorbacsov közeli halála is indokolta, hogy bemutassák azt a könyvet, amit Gorbacsov egyik közeli barátja, Zolcer János írt arról az emberről, aki 1989-ben megváltoztatta a világot. A könyv címe: Gorbacsov titkai. Ezen az író-olvasó találkozón a könyv szerzője egy húsz éves barátságot mutat be, ami az évek során kialakult közte és a nemrég elhunyt szovjet elnök között. A könyv foglalkozik a nyolcvanas évek leleplezéseivel, de „Misa” és Raissza titkos életéről is mesél majd a hallgatóságnak a könyv szerzője.

Kedden, október 4-én, két alkalom adódik – 14 vagy 16 órakor – a gyerekek számára. Egy igazán különleges eseményre számíthatnak: olyan emberekkel találkozhatnak, akiknek életéhez a kutyáik nyújtanak segítséget. A Kutyával az emberért alapítvány munkatársai megismertetik a gyerekekkel a nem látó-, vagy mozgássérült emberek terápiás segítő kutyáinak munkáját. Közös játékban pedig azonnal ki is próbálhatják a hallottakat. Ehhez a programhoz csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. A jelentkezésekben az iskolai könyvtárosok tudnak, segítséget adni.

Szerdán, október 5-én, 18 órakor, dr. Osváth Zsuzsanna Amerikában élő író, egyetemi tanár fog beszélni az életéról. A kilencvenes éveit taposó idős hölgy túlélte a holokausztot. Közelebbi és tágabb környezetében választott hazájában sokfelé hívják, hogy egy hiteles ember történetét hallgathassák arról, ami a vészkorszak idejében történt. Hívásunkra örömmel jött hozzánk, és reméljük, hogy kellemes estét fogunk eltölteni a társaságában. Ne feledjük: a múlt ismerete nélkül nincs jövőnk… Beszélgetőtársa Gál Szidónia könyvtáros.

Csütörtökön, október 6-án, 18 órakor, Janikovszky Éva: A lemez két oldala címmel két színésznő, Kakas Dóra és Kovács Vanda, egy képzeletszínházi előadást varázsol a nézők elé felnőtteknek, női hangra. Mindennapos emberi játszmákat mutatnak be szórakoztató, humoros formában, afféle „nevető-izom tréningként”.
Az előadás moderátora: Tollas Mónika rendező. Közreműködik: Szabó T. Anna írónő.

Pénteken, október 7-án, a megszokott rend szerint fog működni a könyvtár, mert a záróeseményt a szombati napra tervezték a rendezők.

Szombaton, október 8-án kétféle kínálatot is felkínálnak, bízva abban, hogy mindkettő nagy élménnyel fogja gazdagítani azokat, akik szeretnék közelebbről megismerni városunkat, ahol élnek, meg a várost körölölelő hegyeket, ahová családi kirándulásokat tehetnek télen-nyáron városunk régi és új lakói egyaránt.
Az egyik egy délelőtti esemény egy Helytörténeti séta. A sétát Steinhauser Klára vezeti, akinek felmenői az elsők között érkeztek Budaörsre sok más sváb bevándorló családdal együtt. Klárika mindent tud a város múltjáról és jelenéről, és az évek során több tanulmánya és könyve is megjelent. Szemmel tartja a város mindennapi életét és máig őrzi ősei ránk hagyományozott emberi méltóságát és értékeit. Ő várja önöket délelőtt 10 órakor a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház előtt (Szabadság út 26.)
A másik ajánlat sem megvetendő: Túra a budaörsi hegyekben – „Surranókkal”, akik már tagjai a város túraklubjának. A sétát Petényi András vezeti, és várja a város természetet és kirándulást kedvelő családjait szombat reggel 9 órakor ugyancsak a Jókai Mór Művelődési Ház előtt (Szabadság út 26.).
Mindezen túl, a gyerekkönyvtárban, ezen a héten a szokásos nyitvatartási időben, a gyerekek elhozhatják kiolvasott, „kinőtt” könyveiket és csereberélhetnek egymással!

Jó szórakozást minden Budaörsön élő embernek a jövő hét csaknem minden napjára!
R. V.

Megosztás