A Karitász nemcsak karácsonykor segít

2023-12-13 | Budaörs
A Magyar Katolikus Karitász egész évben segíti a rászorulókat, de karácsony táján még fokozottabban törekedik. Így van ez a budaörsi Karitász esetében is.

Áldozatos munkálkodásukról kérdeztem Szatmáryné Szász Anikót, a nemrégiben megalakult munkacsoport elnökét. Mint tőle megtudtam, 1992- ben alakult a budaörsi plébániai  Karitász.

-Évente többször van adományosztás és folyamatosan mérjük fel, mire van szükségük a rászoruló családoknak – tájékoztatott Anikó.

Ebben az évben segítők képviselték a budaörsi Karitászt a Bazilikánál lévő karácsonyi vásárban. A begyűlt összeget az „Ételt adok…” doboz folyamatos feltöltésére szánják.

Ezen a héten Budaörsön fürge kezek készítették az élelmiszer-adományokat tartós élelmiszerekkel, tisztítószerekkel, egy nevelési tematikájú könyvvel, édességekkel, mindezt a rászorulók, nagycsaládosok és a nehéz anyagi helyzetben lévők, egyedül élő idősek részére. A csomagokat el is juttatták a helyszínekre.

A címeket ismeretség folytán gyűjtötték össze, és a katolikus templomban erre a célra kitett dobozba is bedobhatták a hívek. A Szent Antal perselybe tett adományokkal is a szükséget szenvedőket lehet támogatni.

Továbbra is várják a közreműködést olyanoktól, akik ismernek nehéz helyzetben lévőket , akik hajléktalanok, akik magányosak és látogatónak örülnének, akiknek beszélgetőtársra, boltba kísérésre, háztartási gépre, tüzelőre, ruhára, berendezési tárgyra van szükségük.

Az Angyalbatyu  ajándékcsomagok már gyűlnek a templomban. Karácsony előtt vendégül látják a nélkülözőket és a hajléktalanokat.

Az országos szervezet így mutatkozik be: A Katolikus Karitász egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat szociális intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján.

Munkánkat a nagy nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott alapelvek, szabványok határozzák meg. Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jusson el az általunk támogatott emberekhez. A szeretetszolgálatot közösségben gyakoroljuk és ezekbe a közösségekbe szeretettel várunk minden érdeklődőt.
8 fő tevékenységi körben végezzük munkánkat:

Idősek és betegek
Rászoruló családok
Fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek
Szenvedélybetegek
Hajléktalanok
Hátrányos helyzetű kisebbségek
Üldözött keresztények és menekültek
Humanitárius katasztrófák áldozatai

s.k.

Megosztás