A kőhegyi kápolna harangjai (2.rész)

2020-10-18 | Budaörs
A kőhegyi kápolna eredetéről számos forrást, helytörténeti leírást találunk. Története csodálatos, lerombolása szomorú, újjáépítése örömteli.

Adatok a régi időkből:

  1. október 15-én, Szent Terézia napján, nagyszabású ünnepség keretében felavatták a budaörsi Kőhegyen az első olyan kápolnát a világon, amely hivatalosan is a „Szeplőtelen Fogantatás” nevet kapta. Tizennyolc fehérbe öltözött leány vitte fel Őszentsége, IX. Piusz pápa személyes ajándékát, a Mária szobrot a templomból a Kőhegyre a kápolnához, és tizenkét legény vitte a harangot.

A Kőhegyi kápolnában két harang lakott, egy 64 és egy 56 kg-os. Ezeket Krammer György, Krammer Anna és özvegy Braun Ottília adományozták.”

1916-ban a Kőhegyi kápolnából is beszolgáltattak egy harangot. Krizsanovits József szállította a harangokat a pályaudvarra. Nyolc nappal később szívinfarktusban meghalt.

A budaörsi hívek újból gondoskodtak arról, hogy a kápolnában legyen „kisharang”.

Örömmel írt erről Ébner Erzsébet.

1944-ben a Kőhegyi kápolnáról mindkét harangot, illetve a temetőkápolna egyik harangját is beszolgáltatták.

A második világháború alatt, Magyarország megszállása idején (1944-45) a kápolnát több belövés érte. A kitelepítést követően a köveket elhordták.

Ekkor már  panaszosan hangzanak Ébner Erzsébet sorai:

Kápolnánk építését
Mikor kezdjük el végre,
Hogy halljuk kis harangját,
Ami életünk része?

A kápolna romokban,
Leomlott a torony is,
Hiányzik a kisharang,
Imára senkit nem hív.

A kápolna újjáépítésének tervei először csak 1996-ban fogalmazódtak meg.  A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat a németországi testvérváros, Bretzfeld lakóinak segítségével kezdett adománygyűjtésbe. Az új alapkövet 2003-ban, napra pontosan 148 évvel az első alapkőletétel után rakták le, és a felszentelésre is napra pontosan az eredeti felszentelést követően 148 évvel, 2003. október 15-én került sor, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök által. 2004 szeptemberében a kápolna harangjai és korábban az épület mellett álló Szentháromság-szobor szentelése is megtörtént.

Köszönöm szépen Ambrusné Eck Máriának a felszentelésen készült fényképeit.

s.k.

Megosztás