A magyar irodalom helyzete és jelentősége a rendszerváltozás után

2019-11-02 | Budaörs
Kevéssé ismert, de nagyon fontos téma előadására kerül sor november 12-én a PostArt-on: Miért a nemzetközi irodalmi divatok szellemisége lett domináns a magyar irodalomban?

Mezey Katalin Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának a vezetője tart előadást arról, hogy a várakozással ellentétben a rendszerváltozás után sem a keresztény, nemzeti jelleg vált dominánssá a magyar irodalomban, hanem a nemzetközi irodalmi divatok szellemisége. Az erőviszonyok meglehetősen egyenlőtlenek a mai, globális kulturális és művészeti életben, ahol a média és az internet nem csak világszerte terjeszti, de divatossá is teszi a nemzetközi irányzatokat.

A Magyar Művészeti Akadémia azoknak a művészeknek a köréből nőtt ki, akik a Makovecz Imre által is képviselt, egyszerre korszerű és magyar szellemiséget képviselték és képviselik. Ezek a művészek, így Mezey Katalin is, aki 2004 óta tagja az Akadémiának, legfontosabb feladatuknak az értékes művek megalkotását, a magyar irodalom legjobb hagyományainak folytatását tartja. Semmivel sem könnyebb a megszületett értékeknek a közönséghez való eljuttatása. Mezey Katalin előadásában a kortárs magyar irodalom új értékeinek bemutatására törekszik, felvázolva mai helyzetüket az oktatásban és a könyvpiacon.

Fontos tudatosítani magunkban a magyar irodalom jelentőségét nyelvünk, kultúránk, sőt nemzeti létünk fennmaradásában. Az előadó e téren segít minket eligazodni és megerősödni. Szembesülhetünk azzal, hogy a magyar irodalmat hogyan lehet szolgálni írásművészettel, költészettel, irodalomszervezéssel, sőt egész élettel. Mezey Katalin munkássága erre kiváló példa.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége budaörsi csoportja és a Budaörsi Polgári Kaszinó tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait 2019. november 12-én, kedden 18,30 órára a PostArt-ra  (Budaörs, Templom tér 12.) Mezey Katalin: A magyar irodalom helyzete és jelentősége a rendszerváltozás után című előadására.

Helybiztosítás: fejeregyhazis@gmail.com

(A címkép illusztráció)

Megosztás