A magyar kormány döntései március 18-án

2020-03-19 | Közélet
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az eddig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét év végéig a kormány felfüggeszti, sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozásoknak nem kell ezeket fizetni. Vagyis: december 31-ig semmilyen hitelt nem kell fizetni.

(A mai napon, március 19-én részletesen olvashatjuk a Magyar Közlönyben ITT!)

A kormányfő elmondta, hogy a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A március 19-től felvett új fogyasztási hitelek teljes THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják.
A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke-és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük – jelentette be Orbán Viktor. (Hozzáfűzzük: ez vonatkozik a babaváró hitelekre is.)

A legsúlyosabban érintett szektorokban is lépéseket tesz a kormány. A munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és kulturális szolgáltatások, illetve a személyszállítás területén.
A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a minimálisra csökken. A fizetési moratórium június 30-ig tart. Június 30-ig turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni.

A kata szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetnie.
Nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban – mondta Orbán Viktor.

A kormány döntött továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is.
(Kiegészítés: Gulyás Gergely miniszter úr ma tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a hiteltörlesztés felfüggesztését nem kell az adósoknak egyenként bejelenteni, ez automatikusan megtörténik a kormányrendelet alapján – aki viszont továbbra is szeretne törleszteni a banknak, lehetősége van rá, természetesen. Később meggondolhatja magát, ha mégis akadályba ütközik a fizetés.)

SzK

Megosztás