A magyar okos óra megmentheti az egyedül élő idősek életét

2019-09-21 | Budaörs
A magyar okos óra megmentheti nemcsak az egyedül élő idősek életét, váratlan rosszullétek esetén azonban bárkin azonnal segíthet,akinek fontos az óra viselése.

Régen vártuk már magyar fejlesztésű eszközt ennyire.
A legtöbben hallottunk már olyan nyakba akasztható készülékekről vagy karpántokról, amit általában egyedül élő idős embereknek szoktak adni. Ha rosszul érzik magukat, csak megnyomják a gombot, és egy ápoló, asszisztens vagy a diszpécserszolgálat felhívja őket, és egy gyors beszélgetés után – vagy ha nem veszik fel a telefont, akkor azonnal – indulnak az orvossal a helyszínre.

A speciális óra méri a vérnyomást, a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galván ellenállást. A központi szerver elemzi az adatokat, azaz odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy például észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel. Az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jelezni bizonyos komoly egészségügyi problémákat, így nem csak idős embereknek, de mindenkinek ajánlott, aki odafigyel az egészségére.

A MAP Health Watch az infarktusok jelentős részénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. A szívritmuszavarok és azok különböző fajtái is felismerhetőek vele. Korán kimutathatóak vele a lázas állapottal járó fertőzések, de akár az ischemiás stroke kockázatának növekedését is jelezni tudja. A dehidratációt és az elektrolit-háztartás zavarait is mérik, idős embereknél ugye gyakran probléma, hogy nem isznak eleget. Az eszköz az elesést és közlekedési baleseteket is érzékeli.

A MAP később képes lesz majd az epilepsziás rohamok előrejelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére, és még az alvási rendellenességeket is kiszűri, ezeket a funkciókat jelenleg fejlesztik.
Ha az óra a fentiek valamelyikét észleli – illetve ha valaki megnyomja a készüléken lévő pánikgombot –, akkor a MAP orvos csapatának egyik tagja ránéz a központi szerverről ellenőrizhető eredményekre, és ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, akkor elindítja a riasztási folyamatot. Azaz értesítik az előre megadott közeli hozzátartozókat vagy barátokat, hogy gond van, másrészt hívják a mentőket.

Az egytől egyig orvosokból és mérnökökből álló fejlesztőcsapat tagjai között szép számban vannak a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. Az óra szolgáltatás része – tehát az orvosi felügyeleti szolgálat – csak bizonyos országokban lesz elérhető: az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is.

Major Edit forrás hvg

 

Megosztás