A nagyhét szokásvilága

2021-03-28 | Budaörs
Ebben az évben sem tudjuk a húsvéti ünnepeket szokásainknak megfelelően ünnepelni. Ugyanakkor él bennünk a remény, hogy mielőbb elmúlik a járvány és túl leszünk a nehézségeken.

Virágvasárnapon arra emlékezünk, mikor Jézus az ünneplő tömeg kíséretében bevonult Jeruzsálembe, tiszteletére pálmaágakkal fedték be előtte az utat. Ezt idézzük fel és követjük a hagyományt a virágvasárnapi barkaszenteléssel. Eleink a szentelt barkaágakat, a Palmkatzl-t a padláson a gerendára tették. Úgy tartották, hogy megóvja a házat a szélvihartól, a villámcsapástól, lakóit a betegségektől. Egy-egy ág a szobában a szentkép mögé is került.

Régen a legtöbb családnál ilyenkor került utoljára húsétel az asztalra.

Nagycsütörtökön, a misén a Glória éneklésekor utoljára szólalt meg a harang, felzúgott az orgona, a ministránsok csengettek. Ezután „A harangok Rómába mentek” mondták az emberek. A fiúk közül sokan szívesen vállalták, hogy fakereplőt pörgetve végigszaladtak az utcákon, ezzel helyettesítve a harangszót.

 

Az asszonyok megkezdték a sütést, ami egy nagyszámú család esetében nem csak egy tálcányi édességet jelentett. Söpörték az utcákat, udvarokat. Jellegzetes menüje volt a böjti napoknak a babsaláta. Ezt előre el lehetett készíteni, hidegen is fogyasztható. (Főtt bab sóval, hagymával, ecettel ízesítve.)

Nagypénteken a hívek szigorú böjtöt tartottak. A férfiak sem mentek ki a földekre dolgozni. A templomban a Szent Sír előtt az asszonyok ájtatosan imádkoztak. A lövészek tradicionális öltözetükben kettesével őrt álltak a sírnál. Megtörtént az oltárfosztás, azaz minden oltárdíszt, gyertyatartót eltettek, a nagy oltárképet letakarták.

Délután a falu apraja-nagyja részt vett a körmeneten. Zászlókkal a Kálváriadombra vonultak, a stációkhoz és a három kereszthez. Énekelve, imádkozva tértek vissza a templomba.

Szombaton a feltámadási körmenet idején újból megszólaltak a harangok. Sokan égő gyertyával vonultak.

Az emberek örvendeztek és a fúvószene kíséretében önfeledten énekeltek:- Krisztus feltámadott….

Amikor visszatértek otthonaikba, felszeletelték a húsvéti sonkát, amit főtt tojással, tormával, puha kenyérrel falatoztak. Nem volt olyan ház, ahol ne került volna ez a hagyományos étel az asztalra.

s.k.

Megosztás