A nyestek aranyosak ... de messziről

2020-01-21 | Budaörs
Aki már látta nyomát autója motorterében a "kis aranyosnak", nem okvetlenül rajong értük. Budaörsön sok nyest él, én magam is többször találkoztam már velük vagy a nyomukkal...

Láttam már őket későn este csendesebb utcán átsuhanni, hallottam, ahogy a tetőmön mászkálnak éjszaka, és kárt tettek már családom autójában is…

A szakirodalom szerint: A nyest állandóan barangol és egyre nagyobb területre terjeszti ki territóriumát. Kíváncsi, keresgeti az élelmet és megjelöl mindent, hogy fajtársaival tudassa, hogy ez a környék már az övé. Padlásterekbe, autókba is képes befészkelni magát. Ez utóbbiban nagy odaadással rágcsálja a kábeleket és fészekanyag-gyűjtés gyanánt képes cafatokra szedni a motortér szigetelését.
Ez utóbbi pusztítása még valahol érthető, hogy fészekanyagnak gyűjti a puha alapanyagot. A kábeleket nem azért rágja, mert finom, hanem azért, hogy a meglévő szagokat eltüntesse. Sajnos, ha belelendül, akkor mindez egészen jól sikerül., és arra tippelnek, hogy a mesterségesen előállított alkatrészek is tartalmaznak valamilyen természetes szaganyagot, ami vonzza a nyesteket.

Nem könnyű megszabadulni tőlük (megkockáztatom: talán lehetetlen is)
Miután ravasz és okos, nem egyszerű elriasztani őket, de van néhány praktika, amivel felvehetjük velük a harcot, és talán mi kerülünk ki győztesen. A garázsmenet.reblog a következőket javasolja:

1. Csapdák
Aki tényleg meg akar győződni arról, hogy a kisállat a “kezei” közé került, az próbálkozhat különböző csapdákkal, bár ezek közül is sok haszontalan. Tegyük hozzá, hogy a begyűjtött nyest hivatalos leadása elég körülményes, ezért az a biztos, ha elautózunk velük néhány kilométert és elengedjük a kis ragadozókat a környékbeli rágcsálók legnagyobb bosszúságára. (Egyébként valószínűleg már nem is védett állat, legalább is e honlap szerint.)

2. Riasztó spray
A legtöbb autós- vagy mezőgazdasági boltban könnyedén beszerezhetünk ilyet 2-3 ezer forint környékén. Előnye, hogy egyszerű a használata, hátránya, hogy hetente újra kell fújni vele a nyest búvóhelyét. A tapasztalat szerint sok esetben ez sem a leghatékonyabb megoldás, mivel olyan illatanyag van benne, ami elvileg taszítja a nyesteket, először nyilván visszahőköl tőle, de azt biztos, hogy egy idő után hozzászokik.

3. Elektromos riasztók
Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy egy kis hangszóró – az emberi fül számára hallhatatlan – ultrahangot szór, ami elvileg irritálja a nyestet. Ha valaki ezt a módszert választja, akkor a jobb minőség mellett döntsön, és vegye figyelembe a hangszóróknak a hatótávolságát.

4. Mechanikus megoldás
A mechanikus védelemnek nincs párja, akinek már egyszer tényleg alaposan megdézsmálták a motorterét, fém védőhálókkal és műanyag gégecsövekkel próbálkozhat a kábelek védelmébe, de már az is hatásos lehet, ha ipari ragasztószalaggal jól körbetekerjük őket. Hatékony lehet még egy zörgős nejlonzacskóval, szemeteszsákkal is beburkolni a nyesttámadásnak kitett helyeket, autó esetében viszont indulás előtt ne feledkezzünk meg ezek eltávolításától.

5. Népi praktikák
Kutyaszőrös módszer. A kutyaszőrt belerakjuk egy zacskóba és elrejtjük valahol a nyest életterébe, motortérbe. A nyestek – teljesen érthető és praktikus okokból – utálják a kutyákat, így a szagukat érezve menekülőre fogják, ám ha egy idő után rájönnek, hogy a szag mellé nem társul egy valódi kutya, akkor hiába minden, visszajönnek.
Gázolajjal, benzinnel benedvesített rongy. Elvileg ezt is utálják a nyestek, hátránya, hogy gyakran kell áztatni a rongyot és egy idő után számolnunk kell a kibírhatatlan szaggal nekünk is.
Sokan esküsznek az ecetre is és rendszeresen befújják az autó kerekeit és a motorteret itt-ott, de itt is jó tudni, hogy az igen erős szag minket is taszítani fog.
Szintén sokan próbálták már, hogy negyedig töltött ásványvizes palackokkal körberakják az autót, aminek nincs sok tudományos magyarázata, valószínűleg a palack látványa, esetleg feldőlésének zaja zavarhatja meg a nyesteket.
Vizelet. Nem túl tudományos módszer, de állítólag működik, ezért egy próbát megérhet a nagyon kitartó nyestek ellen: egy kis vizeletet kell gyűjteni befőttes üvegbe, majd ezzel belocsolni a mentesítendő területet, autó estében a 4 kereket. A módszer elméleti háttere, hogy a territoriális nyest elriad egy nagyobb ragadozó jelölésétől.

A módszereket lehet kombinálni, idei-óráig talán segítenek…
SzK
(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

Megosztás