A régi budaörsiek zarándokútjai II.

2019-08-10 | Budaörs
A legtöbb régi budaörsi család őriz egy-egy emlékképet az ausztriai Mariazellből.

„Andenken an Mariazell” áll a csoportkép elé helyezett táblán, amin még a dátum is jól látható. Egyéni felvételek is készültek, vagy olyanok, ahol rokonok álltak a fényképész masinája elé, például a keresztlány a keresztmamájával, nagyszülők az unokával. Ezeket a fotókat aztán nagy becsben tartották, legtöbbször bekeretezve a sublóton kaptak helyet a tisztaszobában. A több napos utazásra szervezetten indultak el a budaörsiek, eleinte lovas kocsival, később a Szigeti Ferenc vezette Kurir-busszal. A zarándoklaton általában részt vett a község egyik papja és néhányan az elöljáróság közül. Jelentős esemény volt ez akkoriban, nem csoda, hogy ünnepi harangszóval fogadták a hazatérőket.

Néhai Bajor Bertalan ifjú korában a barátaival kerékpáron tett ausztriai körutazást, amelynek egyik úti célja Mariazell volt. „Már nagyon vágytam látni – mesélte – hiszen oda a budaörsiek rendszeresen elzarándokoltak.”
„A budaörsiek számos alkalommal felkeresték a franciaországi Lourdes-t és az olasz fővárost, Rómát is, így igen távoli vidékekre is eljutottak.” – olvashatjuk a Budaörsi lexikonban.
s.k.

Megosztás