A rend négylábú őrei

2020-09-26 | Budaörs
Sokszor olvashatunk munkakutyákról, amelyek nagy értékű kábítószert találtak, esetleg egy súlyos bűntény felderítését segítették elő vagy a forró nyomon emberéletet mentettek.

Kevesen tudtuk, hogy Budaörsön a Rendőrkapitányság épületében adott feladatra kiképzett kutyák élnek.  Miután megkaptam az engedélyt, meglátogattam a telepet.

– Mi a Pest Megyei Bűnügyi Osztály BűnügyiTechnikai Csoport alá tartozunk. – tájékoztatott Ráb Attila rendőr főtörzszászlós, a csoport parancsnoka. – A telepet akkor alakították ki, amikor a mostani épület elkészült.

Számomra hamar kiderült, hogy Ráb úr igen csak jól érti a dolgát. 30 éve „kutyázik”- mint megtudtam.

– Az a szerencsém, hogy számomra a munkám egyben a hobbym is. Nálunk a kutya családtagnak számit. – vallotta.

Kérdéseimre válaszolva elmondta, hogy a telepen 13 kutyát tartanak. Ezek a jól képzett állatok járőrtevékenységet nem folytatnak.  Bűnügyi szakterületeken vetik be őket, kábítószer ügyben, nyomkövetés alkalmával, forró nyomon vagy szagazonosítás esetében.

És mindezt az év 365 napján, 24 órában! Azaz, állandó készenléti ügyeletet tartanak, egész Pest megyében!

A kutyákat elsősorban a Dunakeszi telepről, vagy tenyésztőktől szerzik be.  Általában német-juhász fajta a keresettebb, de jó a belga juhász is, sőt kábítószer ügyben egyéb fajta is megfelelhet. Az a fontos, hogy megbízható legyen.

Nagy tapasztalattal, megfelelő képesítéssel rendelkező kollégák készítik fel a kutyákat.  A nyomkövetőket 6 hónap-, a kábítószer keresőket 4 hónap alatt. Majd több lépcsős teszten esnek át a minősítő szemlén.  Nyilvántartásba veszik, számot, nevet kapnak. De a gazda is adhat hívónevet, a kutya hamar megtanulja, és arra hallgat. Ezek után évente vizsgázniuk kell.

Az ellátás egyénileg történik, hiszen nem minden kutyának azonos az igénye, szükséglete. Naponta egyszer, az esti órákban történik az etetésük. A kutyavezetők egy hónapra megkapják az élelmezési díjat és a hó végén elszámolnak.  A jó minőségű kutyatáp mellett jutalom-falatokat is kapnak.  – Az enyémek például lecsókolbászt, mert azt szeretik. – mondta Attila.

Büszkén beszélt az egyik kutyájáról, amelyik duálképzésben részesült- azaz kábítószer-kereső és nyomkövető is. Ilyen képességű kutya ritkaság.

De nem csak a táplálékról, hanem a mozgásigényükről is kell gondoskodni., mégpedig napi szinten.  Erre szolgál a telep végében található tágas, nyitott futtató.

A pihenőnapon mindenki hazaviszi a sajátját. Ez nekem nagyon tetszett, így már érthető, hogy a kutya családtag.  A  „tanult” feladatot is gyakoroltatni kell velük, szinte naponta.

Előbb-utóbb ezek a hasznos, okos, szorgalmas állatok is megöregszenek – általában 12-13 év után. – és nyugdíjba mennek. Ebben az esetben maradhat a vezetőjénél, vagy visszaviszik a kiképző telepre és ott éli le hátralévő idejét.  Sokan onnan fogadnak örökbe.

Mindezek után Ráb úr átvezetett a szagazonosító részlegbe. A kriminalisztika izgalmas tárházába pillanthattam be. Egy hosszú teremben, minden zavaró körülményt kizárva, több minta közül szimatolják ki a kutyák bűntényhez kapcsolódó tárgyat. Ez egy eset kapcsán perdöntő lehet. Az üvegablakkal elválasztott helyiségben figyelnek a rendőrség megbízottai, az ügyész és sok esetben a vádlott is.

Majd átmentünk a következő terembe, a szagbankba, ahol talán még ezernél is több légmentes üveg tartalmazza a nyomozás során begyűjtött bűnjeleket.

Ezeket az üvegeket szigorú szabályok szerint csírátlanítják, számozzák, nyilvántartják.

Fotó: Zsaru Magazin

A konyhában, mert, hogy az is van, patyolat tisztaság fogadott. Az előkészített, tisztára mosott edényekbe kerül majd a vacsora.  A konyhaszekrény alsó részében tárolják a nagyon jó minőségű kutyatápokat és a két hatalmas fagyasztóládában is.  A felső polcon sorakoznak a vitaminos dobozok és a kötszerek. Még körömvirág krém is van, a kiszáradt talpak bekenésére.

-Kollégám egyik kutyájánál egyéni étrendet kellett alkalmazni. –mondta Attila. – Olyan sovány volt, hogy szinte zörögtek a csontjai. Bármennyit evett, nem hízott. Aztán nyershús-diétára fogtuk, azóta szépen kigömbölyödött. Ugyanakkor arra is kell figyelni, hogy el ne hízzanak.

A kennelek tágasak, mindegyikben van egy saját kutyaól.  Télen szalmával szórják fel a területet, az ólakba padlószőnyeget tesznek, hogy ne fázzanak a négylábú segítőik.

Szívesen részt vesznek bemutatóval a városi rendezvényeken. Iskolásokat, óvodásokat tudnak fogadni a telepen. A gyerekeket biztos érdekli a rendőrkutyák élete. Engem nagyon érdekelt.

s.k.

Megosztás