A Sapszon Ferenc Kórus 2019 évi beszámolója

2020-03-03 | Budaörs
Ismét gazdag évet zárt a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus. Az 2019. évben tizenhárom fellépése volt, ebből kilenc Magyarországon, három külföldön és egy határon túli magyar településen – Budaörs testvérfalujában – valósult meg, összesen tizenkét helyszínen.

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus 2019-ben két nemzetközi minősítő kórusfesztiválon képviselte Budaörsöt és a magyar kóruskultúrát a Chorus Inside International szervezésében.

Június 29-én a Spanyolországhoz tartozó Lloret de Mar tengerparti településen ARANY, december 15-én a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium dísztermében megrendezett eseményen pedig EZÜST oklevelet szerzett. A katalán Lloret de Mar színháztermében megtartott minősítő fellépés előestjén, június 28-án önállóan lépett fel a város Sant Romà katedrálisában, valamint július 1-jén a szintén Katalóniához tartozó Blanes 700 éves Santa Susana de Mercadal templomában.

A Magyar Történelmi Szalonnak két ízben volt fellépője a kórus: március 25-én a budaörsi Városi Ifjúsági Klubban Vadas Csenge „Képoszlop születik” fotókiállítás megnyitóján, majd május 3-án az Aranytíz Kultúrházban Polgár Mariann grafikus „Szirmonként eltűnő idő” című kiállításának megnyitóján. Utóbbit a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója tiszteletére rendeztek meg.

Április 19-én, immár hagyományosan, a nagypénteki istentiszteletet követően adott nagyböjti koncertet a budaörsi evangélikus templomban.

Május 4-én az Erkel színházban képviselte Budaörsöt a Sapszon Kórus az Országos Dalárnapon, ahol nemcsak önállóan állt színpadra, hanem részt vett Kodály Zoltán Háry Jánosának  közös éneklésekkel egybekötött rendhagyó esti előadásán is.

Június 1-jén Budaörs felvidéki testvértelepülésén, Kisújfalun állt közönség elé a szőlőhegyi „Nyitott Pincék Napja” rendezvényen.

Június 10-én, pünkösdhétfőn a Bárdos Zenei Hetek fellépője volt a kórus a budaörsi „Souvenirs” Együttessel a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomban.

November 11-én a hagyományos budaörsi katolikus templomi Mártonnapi Vesperásnak volt közreműködője a kórus.

November 21-én a gödöllői Grassalkovich, avagy a Királyi Kastély dísztermében Ady Endre halálának 100. évfordulója emlékére megrendezett emlékestnek volt fellépője az együttes.

Az év legrangosabb eseményére, a kórus 35 éves jubileumi koncertjére október 19-én került sor a budaörsi katolikus templomban. Az ünnepi hangverseny vendége és színvonalas fellépője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa volt, melynek tíz éven keresztül volt vendégkarnagya budaörsi kórus megalapítója és névadója, néhai Sapszon Ferenc.

  1. február 28.

    Krasznai Gáspár
    karnagy

Megosztás