A termobárikus bomba szörnyű pusztítása

2022-03-18 | Budaörs
Az orosz védelmi minisztérium néhány nappal ezelőtt megerősítette: valóban bevetettek termobárikus bombát az ukrajnai harcokban.

Az Egyesült Királyság közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium megerősítette a TOSz-1A fegyverrendszer használatáról szóló korábbi információkat, azaz oroszország elismerte, hogy termobárikus rakétát lőttek ki ukrajnára

Eddig csak az ukrán fél állította, hogy az oroszok bevetették a vákuumbombának is nevezett fegyvert, az orosz fél mindeddig nem erősítette meg.

A termobárikus fegyverek az oxigént „gyújtják meg” és intenzív, magas hőmérsékletű robbanást generálnak, az ebből keletkező hő- és lökéshullám pedig sokkal nagyobb, mint egy normális bombáé. A világ legerősebb, nem atomtöltetű bombája, az orosz Fokozott Erejű Légi Termobárikus Bomba (avagy „Minden Bomba Atyja”) is ilyen típusú fegyver. Egyes szakértők szerint négyszer akkora hatóereje van, mint a korábban legerősebbnek tartott, amerikai Nagy Tömegű Légibombának (MOAB), ami egy H-6-tal (ez lényegében egy hexogén-TNT-aluminium vegyület) töltött fegyver.
A kazettás bombák használatát nemzetközi egyezmények tiltják, a vákuumbombákét nem.

Létezik termobárikus töltettel felszerelt kézifegyver is, az RPO-A „Smel” rakétavetőt (hivatalosan valamiért lángszórónak nevezték el) szintén az oroszok találták fel.
(Forrás: portfolio.hu)

(SzK)

Megosztás