A Vajdaságból Budaörsig

2021-01-23 | Budaörs
Városunk lakója Jegercsik Csaba színművész. A határon túlról érkezett a szomorú emlékű délszláv háború idején. Négy éve a Budaörsi Advent programjában láthattuk.

1991 – ben jött Magyarországra. Hiszen akkor még nagyon fiatal volt! Mi volt az oka?A szülei támogatták a döntésében?

Ami idehozott: egyrészt a délszláv háború kitörése, másrészt Szegeden volt lehetőségem tánctudásom gyarapítására és középiskolai tanulmányaim megfelelő folytatására. Szüleim mindenben segítettek, amiben csak tudtak, még ha nehéz szívvel is engedtek útra abban a zűrzavaros időben.

Hogyan talált Budaörsre, és választotta otthonául?

Budaörs egy különleges, nagyon jó hely. Néhány évvel ezelőtt kis családommal a környéken kerestünk otthont, végül itt kötöttünk ki, kislányunk már ide született.

Milyen volt annak a vajdasági kisfiúnak az élete a szülőföldjén, ahol több nemzetiség élt egykor békességben?

A kérdésben benne van a válasz. A sokféle nemzetiség békességben tudott egymás mellett élni, egymást segítve a nehézségekben. Elmondhatom, hogy kisgyermekkorom éveit még a békés Jugoszláviában tölthettem.

Melyek voltak a kezdő lépések – egyetem, majd a színház világa?

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem operett- musical színész szakán kezdtem, az Egyetem elvégzése után a Nemzeti Színházhoz kerültem, a későbbi Pesti Magyar Színházhoz.

Valahol azt nyilatkozta, hogy a színészet három lábú műfaj: próza, tánctudás és énektudás. Önnél mindezek megvannak. És még egy negyedik is: a hangszeres tudás. Mit tudhatunk minderről?

Valóban szerencsés dolog, ha mindhárom láb megvan, lehetőleg azonos magasságban és vastagságban. Az Egyetemen sok minden elsajátítható, képezhető, de nem hátrány, ha ezt megelőzi jó néhány év gyakorlás, tanulás.

Szerepek sokasága és díjak. Melyik a legkedvesebb?

Különféle műfajban kipróbálhattam és kipróbálhatom ma is magamat (lehet, hogy erre való az a bizonyos háromlábú szék?). Zenében, prózában, tragédiában, vígjátékban, felnőtt és gyerekelőadásokban egyaránt. Kezdő koromban (még volt hajam!) szerelmes és vicces szerepeket játszottam, most már megtalálnak a komolyak is. Nem tudnám felsorolni a kedvenceimet.

Van színészideálja? És szerepálma?

Színészideálom, szerepálmom nincs, viszont annak nagyon örülök, hogy nagyszerű művészektől tanulhattam és játszhattam is Velük egy színpadon.

Hogyan éli az életét ebben a színházi világot is felforgató járványos időszakban?

A hit, a család nagyon fontos a számomra, még ebben az embert próbáló, értékeket felforgató, járványos időszakban is!

Jó egészséget és kitartást kívánok Mindenkinek!

s.k.

Megosztás