A Vaskapu

2023-05-30 | Budaörs
Egy nagyon tartalmas kiránduláson vettünk részt az Al- Dunán. A Duna ezen szakaszának egyik fő látványossága a Vaskapu ahol egy hatalmas  arc van a sziklafalba faragva,már csak azért is hogy aki arra jár ne tévessze szem elől. Akik még nem hajóztak arrafelé talán nem is tudják a hajdani Decebál dák király rémisztő történet..

Ha van csodálatos utazás, akkor ezek közül kiemelkedő az a hajóút, amit a Dunán a Vaskapuig megteszünk. A Dunának azt az alsó szakaszát, ami a Fekete-tenger felé megy már hazánk területéről kilépve nagyon kevesen ismerik. Errefelé hajózva sziklákba vájva  római kori emlékek tűnnek a szemünk elé, amelyek a folyó és az ember között kialakult évszázados történetről mesélnek. A Déli Kárpátokat,  illetve a Szerb-érchegységet elválasztó, 134 kilométer hosszú Vaskapu-szoros folyami szurdokvölgye Európa egyik  vadregényes táját jelenti, melyet önmagában is festői látványa mellett olyan látnivalók tesznek még felejthetetlenebbé, mint a régi jelzőállomások, a Veterani-barlang, Galambóc várának romja vagy épp a római birodalom hadiútépítésének emléket állító Traianus táblája.

Az Al-Dunán látható Decebál dák király elrémisztő arca, akinek nevéhez Románia alapításának mítosza kapcsolódik. Ez a szobor- arc elképesztő látvány,s miközben hajónk elsuhan előtte nincs olyan utazó, aki ne elborzadva vetné rá tekintetét. A szobor köré legendák sora kapcsolódik közöttük még a római korból ered. Azokban az időkben sem volt békés élet a földön hiszen  az akkori román területen római légiók vertek tanyát és harcoltak az őslakosokkal.  Decebál király a végsőkig ellenállt a földjére lépő behatolóknak, harcolt velük, de végül alulmaradt a korszak legjobban képzett és legjobban felszerelt hadseregével szemben.

A 40 méter magas és 25 méter széles szobor, amely méreteit illetően is a legnagyobb kőbe faragott szobor egész Európában, a hírhedt milliárdos, Iosif Constantin Drăgan nevéhez köthető. Ő finanszírozta ugyanis a nagyszabású munkálatokat, melyek 1994 és 2004 között folytak 12 alpinista szobrász közreműködésével. Az első hat évben dinamitos robbantásokkal alakították ki nagy vonalakban a formát, majd több évbe telt, míg kidolgozták a részleteket is.

Míg Traianus táblája a római hódításoknak állít emléket, ellenfele, Decebál szobra az utolsó dák királynak, aki haláláig harcolt a rómaiakkal szemben, végül pedig inkább saját kardjába dőlt, minthogy a rómaiak foglya legyen.Üldözői végül levágott fejét küldték el Traianusnak, melyet Rómában tettek közszemlére. A Decebál szobor megtekintése  ma része szinte minden Vaskapu-szorosba vezető hajóútnak.

 Jókai Mór ilyen elragadtatással ír a Vaskapuról Aranyember című regényében.„Egy hegylánc közepén keresztültörve tetejéről talapjáig, négymértföldnyi messzeségben; kétoldalt hatszáz lábtól háromezerig emelkedő magas, egyenes sziklafalak, közepett az óvilág óriás folyama, az Ister: a Duna. A ránehezülő víztömeg törte-e magának e kaput, vagy a föld alatti tűz repeszté kétfelé a hegyláncot? Neptun alkotta-e ezt, vagy Volcán? Vagy ketten együtt? A mű Istené! Ahhoz hasonlót még a mai istenutánzó kor vaskezű emberei sem bírnak alkotni.

Az erre haladó utazó számára az óriási, áttöréses szurdokvölgy máig lélegzetelállító látvány, ráadásul a története nem kevésbé izgalmas.Érdemes tehát elindulni ezen az izgalmas hajóúton és ha jó idegenvezető kísér bennünket, sok hasznos és érdekes információval leszünk gazdagabbak.

Major Edit

 

 

Megosztás