A Zene Világnapja – köszönöm Johann Sebastian

2021-10-01 | Budaörs
Október 1-én ünnepeljük a Zene Világnapját. Yehudi Menuhin kezdeményezésére még 1975-ben jelölte ki az UNESCO október 1-jét az évfordulóra. Számtalan tudományos kutatás bizonyítja, hogy az a gyerek, akinek köze van vagy volt a zenéhez, sokkal kifinomultabb, és a világra érzékenyebb, empatikusabb felnőtt lesz.

A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” (Menuhin)

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” (Kodály Zoltán)

A zene körülölel bennünket! Zenéje van a természetnek! A szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei és sorolhatnám. De zenéje van a tárgyaknak is! Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak „csengetése”, de még a telefonunk billentyűzete is ad olyan hangokat, amit zenének nevezhetünk.
Tehát megállapíthatjuk, életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. „ (Halász István)

Ebből az alkalomból szeretettel küldöm az Olvasónak ezt a kis írásomat:

Köszönöm, Johann Sebastian Bach…

A csodálatos tehetségű zeneszerzővel már korán kapcsolatba kerültem. Már csak azért is, mert édesanyámat Bachnak hívják. Nem mintha rokonságban lennénk a géniusszal, bár ki tudja? Azt olvastam valahol, hogy a Bach család rendkívül nagyszámú, szerteágazó – mint a patak, ami a nevük jelentése. Beethoven azt mondta, a név értelmére és Bach nagyságára utalva, hogy Bachot nem pataknak, inkább tengernek kellene hívni.

Bach őseim hozzávetőlegesen akkor jöttek Magyarországra, amikor a türingiai, pontosabban eisenachi születésű zeneszerző elfoglalta Lipcsében a kántori állást.

Amikor a biai általános iskola zongorát vásárolt és a zsibongóról nyíló kis teremből zeneszoba lett, Ács Lajos tanár úr megkérdezte, hogy ki szeretne zongorázni tanulni? Többen jelentkeztek az osztálytársaim közül, és bennem is égett a vágy. De anyukám nem adott rá engedélyt:- Sose lesz nekünk zongoránk! – hárította el a kérésemet. Apukám sem támogatta ezt a kívánságomat, amin ma már azért csodálkozom, mert ő tanult zenét Dévai Gyulától, a nagyszerű pedagógustól és legénykorában több zenekarban is játszott. A klarinétját a mai napig is őrzöm.

-Klári, te nem jössz zongorát tanulni?- kérdezett rám Stabil tanár úr. ( Így nevezték Ács tanár urat – persze a tisztelet megadása mellett – a diákjai)

Csak a fejemet ráztam, nemleges választ jelezve.

-Pedig akinek ilyen ősei van, mint Bach!? – mondta nevetve.

Maradt az énekkar, ahol kánonban énekeltük a Paraszt kantátát. Néha ma is dúdolom magamban.

Ács tanár úr egy énekóra keretében osztályunknak a biai református templom orgonáján eljátszotta a D-moll toccata és fúgát, és minden bizonnyal akkor érintettek meg először azok a csodálatosan áramló dallamok, amelyeket azóta is szívesen hallgatok. Később, amikor már saját keresettel rendelkeztem, ugyan még nem volt lemezjátszóm, de már megvettem a lemezt, amin Lehotka Gábor orgonaművész Bach szerzeményeket játszott, többek között a D-moll toccata és fúgát is. Még megvan az a hanglemez, de már régen nincs, amin lejátsszam. Viszont van You Tube!

A következő, életre szóló találkozóm a művel 1971. január 23-án történt. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert akkor volt az esküvőm. Amikor bevonultunk a templomba, megszólalt az orgona… és a D-moll toccata és fúga. Bárdos Anna játszotta, aki abban az időben a kántor volt – nekem kedves osztálytársam, évekig padszomszédom, talán mondhatom: a barátnőm. Ennél nagyobb örömöt nem szerezhetett volna! Kedves Annuska, már nem tudom megköszönni Neked

Budaörsön, Varga János atya aranymiséjén a templomi kórus egy csodálatos korált énekelt.

Mi ez a gyönyörű?- kérdeztem a mise után Molnár Vilit, az egyik kórustagot. Mutatta a kottát – Bach: Jesus bleibet meine Freude… Lehet, hogy zenei műveletlenségemet árulom most el, de nem ismertem, vagy csak nem figyeltem fel rá? Amikor hazaértem, rögtön bekapcsoltam a komputerem és a You Tube-on meghallgattam, – azóta már számtalanszor. Nem tudok betelni vele! Örök rejtély marad számomra, hogyan lehetséges az, hogy majd háromszáz évvel ezelőtt komponálta valaki és a 21. században élők lelkét megérinti, betölti.

Évekkel ezelőtt a budaörsi Német Kulturális Egyesülettel Speyerben jártunk. A világhírű dómot övező parkba érve Helmut barátunk szíves szóval hívott az évszázados fák alatt álló büfé asztalhoz, ahol hűtött pezsgővel, finom falatokkal kínált. Álltam a Speyeri Dóm tövében, kezemben egy pezsgős pohárral, körülöttem a barátaim és távolabb egy utcai zenész megszólaltatta egyszerű hangszerét – Jesus , bleibet meine Freunde…. Ébren vagyok, vagy mindezt csak álmodom? Mert ez a pillanat számomra maga volt a csoda.

Ha lehetőségem lesz rá és erőm is engedi, akkor a lipcsei Tamás templomban leteszek egy szál virágot Johann Sebastian Bach sírjára, köszönetem jeléül.

s.k.

Megosztás