Államilag elismert tájfajta lett két budaörsi őszibarack

2020-07-23 | Budaörs
A Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Köre ( előzőleg Egyesülete) 2018-ban állami elismerését kérelmezte két tájfajta őszibaracknak Pár hónappal ezelőtt az Agrárminisztérium államilag elismert tájfajtának nyilvánította a budaörsi vérbélű őszibarackot. Most pedig a kosorrú (schoufnosn) fajtanevű kapta meg az elismerést.

Magyarországon a gyümölcs állami elismerésének jogszabályi kereteit törvény biztosítja. Hogy egy gyümölcsfajta ezt megkapja, meg kell felelnie az előírásoknak.

A vérbélű őszibarack ismertető leírása:

Érés / fogyasztási idő: szeptember közepe

Termőképesség: jó

Felhasználás: befőzés, azonnali fogyasztás

Érési idő: szeptember közepe

Gyümölcse:  közép nagy, héja vöröses sötétbordó erősen molyhos, viszonylag vastag.

Húsa: tetszetős mélyvörös, fehérrel mosott, magház körül bordó színű, aromás, kemény, nagyon finom.

A kosorrú is a budaörsiek által  kedvelt fajta. Nevét a barack és a magja formájáról kapta.

A magas szerves anyag tartalmú, mikroelemekben gazdag talaj a gyümölcs érése során elősegíti a másodlagos anyagcseretermékek képződését. Ennek eredményeként alakul ki a budaörsi őszibarack aroma anyagokban gazdag zamata, citromosan üde savassággal párosuló telt édes íze, és intenzív illata.

-Köszönet illeti meg mindazokat a kertbarátokat, akik részt vettek ebben a sokszor embert próbáló munkában. (Augusztusi melegben szemzővesszők gyűjtése a hegyoldalakon!) A munka oroszlánrészét Baráthné Bátai Beatrix vállalta magára, aki Timon professzor úr szakmai vezetésével vitte a nemes ügyet. Nagy segítségére volt Komjád János és felesége. – véleményezte Nyíri Ágnes, kertbarát tag.

s.k.

Megosztás