Magyarországon a gyümölcs állami elismerésének jogszabályi kereteit törvény biztosítja. Hogy egy gyümölcsfajta ezt megkapja, meg kell felelnie az előírásoknak.
A vérbélű őszibarack ismertető leírása:
Érés / fogyasztási idő: szeptember közepe
Termőképesség: jó
Felhasználás: befőzés, azonnali fogyasztás
Érési idő: szeptember közepe
Gyümölcse: közép nagy, héja vöröses sötétbordó erősen molyhos, viszonylag vastag.
Húsa: tetszetős mélyvörös, fehérrel mosott, magház körül bordó színű, aromás, kemény, nagyon finom.
A kosorrú is a budaörsiek által kedvelt fajta. Nevét a barack és a magja formájáról kapta.
A magas szerves anyag tartalmú, mikroelemekben gazdag talaj a gyümölcs érése során elősegíti a másodlagos anyagcseretermékek képződését. Ennek eredményeként alakul ki a budaörsi őszibarack aroma anyagokban gazdag zamata, citromosan üde savassággal párosuló telt édes íze, és intenzív illata.
-Köszönet illeti meg mindazokat a kertbarátokat, akik részt vettek ebben a sokszor embert próbáló munkában. (Augusztusi melegben szemzővesszők gyűjtése a hegyoldalakon!) A munka oroszlánrészét Baráthné Bátai Beatrix vállalta magára, aki Timon professzor úr szakmai vezetésével vitte a nemes ügyet. Nagy segítségére volt Komjád János és felesége. – véleményezte Nyíri Ágnes, kertbarát tag.
s.k.