Álmaink országa Norvégia

2024-07-07 | Budaörs
Minden utazás egy kaland, álmaink megvalósulása. Ilyen volt számomra Norvégia. A Norwegian Air légitársaság boeing 737-es repülőgépével landoltunk 2024.június 22-én szombaton az osloi repülőtéren,ahonnan a City Holiday utazási iroda szervezésével kényelmes autóbusszal tovább utaztunk szálláshelyünkre. Izgalmas 8 nap várt ránk.

Norvégia, de különösen a Norvég fjordvidék megtekintése számomra az elsők között szerepelt,ugyanakkor óriási kihívás is, hiszen nem az olcsó utazások közé tartozik. De ha valamit nagyon akarunk,az biztosan valóra válik. Norvégiai utazásom a City Holiday utazási iroda szervezésével valósult meg, ahová rajtam kívül a budaörsi Városi Klub tagjaiból néhányan, közöttük klubvezetőnk Marcsi Bartha Károlyné  is, velem tartott. Ő az, aki   minden évben újabb és újabb lehetőséget kínál az utazásra. Így adódott, hogy az idén Norvégiát választottuk.

Nem kis izgalom és komoly készülődés előzte meg az utazást.Egy repülőgépes felszállás azért nem a mindennapok gyakorlatához tartozik,ezért ha bevalljuk ha nem mindenkiben ott lapult egy kis „félsz” is, egy kis  izgalom a repüléstől.De minden gördülékenyen ment.A légitársaság gépe pontosan szállt fel odafelé is és nyolc nap után hazafelé is.Odafenn, ragyogott a kék ég és a felhők ezernyi hófehér raja kísérte gépünket, amely zökkenőmentesen két és fél óra alatt tette meg az óriási távolságot.

Odalenn már várt ránk egy kényelmes autóbusz és hamarosan szállodánkba érkeztünk. Kissé nehezítette az utunkat a mindennapos újabb és újabb szállodai szobák elfoglalása, a ki és becsomagolás tortúrája,de mégis zökkenőmenetesen végrehajtottuk ezt, és indultunk újabb, és újabb látnivalók felé.

Elsőként Lillehammerbe, a téli olimpia városába látogattunk, ott is az Olimpiai Park, ahol a bátrabbak libegővel a sísánc legfelsőbb szakaszához merészkedtek, a még szebb a kilátás  reményében.

A nap hátralévő részében  a Maihaugen szabadtéri néprajzi múzeumba látogattunk,A skanzen területére hozott több mint 140 régi épület,  betekintést nyújtott a régi norvég vidéki életbe.

A mozgalmas nap után  Slåsæterbek környékén lévő szállodánkban a vacsora várt ránk.

Ami ezek után következett, az volt az igazi Norvégia.Gyönyörű tájakon érkeztünk a Trollok falához,amely Európa legmagasabb függőleges sziklája Utunk a Trollok útja szerpentinjein keresztül vezetett,ami nem kis erő és tudáspróbája volt az autóbuszunk vezetőjének.

Tizenegy hajtűkanyar  930 méteres tengerszint feletti magasság, néhol 9%-os emelkedőkkel tarkítva. Természetesen mindenkinek  a fotózás volt az elsődleges cél,majd folytattuk utunkat a több szigetre épült Alesund irányába.Az itt töltött éjszakát követően elindulunk a fjord vidék irányába, komppal átkelünk Eidsdal-ból Linge városába, hogy megérkeztünk Geiranger-be. Majd kb. 1 órás hajókázáson vettünk részt az egyik legszebb fjordon a Geiranger fjordon. Majd kikötés után s tovább indultunk a Briksdal Gleccserhez.Innen speciális járművek viszik az utasokat a   gleccserhez.Nekünk nem volt szerencsénk, a járművek csak késő délután álltak volna rendelkezésre,ezért  gyalog indultunk fölfelé,hegymenetben,  de megérte.

Másnap a Sogne Fjord következett:


Majd komppal átkeltünk Flam felé. Két órás hajóút következett a Nærøy fjordban, amely során több helyen magasból lezúduló vízesésekben gyönyörködhetünk. Nagy kaland volt a  kompátkelés .A komp tele volt turistákkal, sokan a fedélzetere mentek fel, a kényelmesebbek a komp belsejében kényelmes bőrfotelekben ülve láthattak ki a panoráma ablakokon.majd megérkeztünk Flam-ba. Kikötés után tovább utaztunk  a csodálatos fekvésű Bergenbe.  Városnézésünk során láthattuk a Világörökség részét képező rakparti házsort, majd Bergen fölé kapaszkodva  csodás képeket készíthetünk az elénk táruló városról, és az öböl számos szigetéről.


A délelőtt folyamán még Bergennel ismerkedtünk, majd kelet felé indultunk tovább, a Hardanger-fjord mentén. Ezen a napon a a 2013-ban átadott Hardanger-hídon, majd  a Hardanger-fennsíkon (Hardangervidda) utaztunk keresztül. Ez a terület egy kb. 100 négyzetkilométer kiterjedésű, kietlen, vad fennsík, nyáron is hófödte magaslatokkal, kristálytiszta vizű tavakkal és óriási vízesésekkel. Távoli gleccserén forgatták a Birodalom Visszavág leghíresebb jeleneteit. Útközben megtekintettük Norvégia egyik legismertebb turistalátványosságát, a gigantikus Vøringfoss- vízesést. Megközelítése a 7 km hosszú, amely csak a szűk Mabodal-völgyön keresztül lehetséges.

A kilátóhelyen szinte érezni, ahogy dübörög lábunk alatt a föld, amint a víztömeg 150 méteres mélységbe zuhan alá. Az esti órákban érkeztünk Geilo környéki szálláshelyünkre, amely Bergen és Oslo között félúton helyezkedik el.

Reggeli után elindultunk Osloba, és a délután folyamán felfedeztük a Norvég fővárost. Informatív városnézés során érintettük a parlamentet, a Királyi Palotát, a városházát, az egyetemet, végül ellátogattunk a Fram Múzeumba.

A múzeum egyértelmű fő attrakciója a FRAM sarkkutató szkúner, melyet a „pincétől a padlásig” bejártunk, megnézhettük, hogyan éltek a múlt század elei híres sarkkutatók, a sarkkutatás hőskorának nagyjai, milyen kis lélekvesztőn vágtak bele embert próbáló kalandjaikba.

Mint mindennek, ennek a szép utazásnak is eljött az utolsó napja. Hajnali három órakor keltünk, majd indultunk hogy kora reggel öt órakor már kint legyünk az oslo-i repülőtéren.A gép pontosan 7 órakor szállt fel.Két  és fél óra múlva élményekkel és sok szép fotóval megrakodva zökkenő mentesen haza érkeztünk.

Major Edit

Megosztás