Álomház az Örömvölgyben

2023-04-29 | Budaörs
Él városunkban egy kedves házaspár, - Szabó Gyula és Zanathy Ildikó - aki példamutatóan a környezettudatos életmódot választotta. Több, mint tíz éve találtak rá az akkor még alig beépült Örömvölgyben a telekre, ahová az ökoházukat megálmodták.

A házigazda, Szabó Gyula az Ökoszolgálat munkatársa, zöld életmód tanácsadó, tréner. Erős hivatástudattal szívesen segít bárkinek, ökoháztartás-tréninget, közösségi programokat tart munkahelyi csapatoknak, iskoláknak, nyugdíjas közösségeknek – ahová hívják.

Otthonuk tervezésekor már a tájolásra is odafigyeltek, hiszen a Napnak fontos szerepe van a ház működésben. Az építkezés során a lehető legtöbb fát igyekeztek megmenteni, így megmaradtak nemcsak a gyümölcsfák és a sudár fenyők, de a vadon növő, viszont értékes árnyat adó zöldlombok is. Gyula édesapja építőmérnök, így nagyon sokat tudott segíteni a kivitelezésben.

Az itteni agyagos talaj kiválóan megfelel az építésre: a ház alapjából kitermelt földet egy nagynyomással működő géppel összepréselték, és téglákká formálták. Ezekből készültek a vastag falak.

Fotó: Kazinczy Gyöngyvér – a ház tervezője.

A házunk tulajdonképen egy újra gondolt parasztház, kinézetében és működésében is – szögezte le Gyula. Igyekeztünk minden már bevált tudást hasznosítani, ilyen a tájolás, a tornác funkciója, ami télen beengedi, nyáron eltakarja a napot, a tömbszerű elrendezés, ami a belső hőátadást segíti, és ilyen a kályha is. Egyúttal éltünk az új technológiák adta lehetőséggel is, hogy minél fenntarthatóbban és költséghatékonyabban tudjuk működtetni az életünket.

A skandináv típusú fafűtéses „tömegkályha”, egyetlen kosár fával 24 órán keresztül, egyenletesen ontja a meleget. A gázt nem is vezették be.

A falakat fehérre meszelték, a padlót szeletelt téglából rakták le. Nem használtak műanyagokat, csak természetes anyagokat, fát, téglát. Többségében régi, örökölt, vagy felújított bútorokkal rendezték be a lakást, ami barátságos hangulatot áraszt.

Viszont van a tetőn napelem, amivel több áramot termelnek, mint amennyit felhasználnak. Az esővizet 20 köbméteres földalatti tartályban gyűjtik, a felhasznált vizet megfelelő technikával szűrik, ülepítik, és a csővezetéken érkezik a fürdőbe, mosógéphez, kézmosóhoz, és természetesen az illemhelyre is. Csak emberi fogyasztáshoz – a konyhában és a mosdónál – használnak ivóvizet. A vizet napkollektor melegíti fel.

(Fotó: K.Gy.)

Életmódjukban számos apró, de fontos praktikát alkalmaznak, ami pénzbe sem kerül. Télen a hőérzet miatt is odafigyelnek a páratartalomra, igyekeznek minél kevesebb mérget behozni a lakásba. A takarításhoz, mosáshoz szelíd szereket – természetes tisztítószereket, ecetet – használnak az agresszív vegyszerek helyett.

A kertlátogatásra lekísért bennünket a fehér puli és a barátságos cica. Ott is mindennek megvan a helye – magaságyásokban már fejlődnek a primőrök, virágoznak a tavaszi hagymások. Sok megmentett bokor is jól érzi magát.

A régi gyerekkuckóban tyúkok kárálnak. Gyula kiszedte a napi hozamot – hat tyúktól hat egészséges tojást. A jól táplált baromfiak kijárhatnak a bekerített részre kapirgálni.

Egy ilyen kertben elmaradhatatlan a komposztálás, a kertben is kerülik a vegyszerek használatát.

Amikor elbúcsúztam a szívélyes családtól és lefele ballagtam a csendes utcán, arra gondoltam, hogy egy ilyen otthonban álom lehet élni.

s.k.

Megosztás