Ambrus András köszöntése

2021-11-10 | Budaörs
Születésnapra voltunk hivatalosak a Post-Art színterébe. Ambrus András írót, nagyszerű színészt köszöntöttük kilencvenhatodik születésnapja alkalmából.

A nem mindennapi alkalomra sokan jöttek el közöttük közvetlen hozzátartozói, barátai, és ismerősei, hogy mind részesei lehessenek az ünneplésnek. A Művészet a Nemzetért Alapítvány szervezésében közel két órás irodalmi műsorral lepték meg az idős, de mégis örökifjú Ambrus Andrást. A rendezvény moderátora  Siklós Endre volt.

Elsőként Ambrus Ákos operaénekes lépett a színpadra. Ő Ambrus András  fia és mint elmondta génjeiben hordozza a művészetek iránti elhivatottságot. Már gyermek és ifjúkorában kapcsolatba került a színházzal annak különös atmoszférájával, ami aztán meghatározta életét. Az Operaház magánénekese ugyanakkor a Madách színházban is zenés darabokban szerepet vállal.  A születésnapi összejövetelen tanúi lehettünk hatalmas erejű tiszta csengésű ének hangjának.

Majd  Kocsis István  író hosszas felolvasást tartott a magyarság eredetéről, a hozzá kapcsolódó mondavilágról, a magyarság megtartó erejéről és küldetéséről.

Ezt követően a sokunk által ismert és szeretett Dévay Nagy Kamilla énekes, előadóművész lépett a színpadra elmaradhatatlan gitárjával és elbűvölt bennünket gyönyörű hangjával. Dalával felidézte az erdélyi városokat, így csak példaként Temesvár, Nagyszeben Segesvár, Arad, Nagyszalonta amelyek hallatán szomorúan dobban minden magyar szíve, hogy hiszen az mind a mienk volt!

Erdélyi György előadóművész egy megjelent könyvéből olvasott fel érdekes adalékokat Ambrus András életéből. Megtudhattuk, hogy Ambrus András Erdély szülöttjeként hogyan szavalta el kis iskolás korában Arany János a Walesi bárdok című költeményét, hogyan indult el pályája egészen a sikert és dicsőséget jelentő színpadig, és hogyan alakult Ambrus András sorsa, amikor az elcsatolt erdélyi területről Magyarországra tudott jönni és itt maradni. Hogyan lett színész, kik voltak azok, akik egyengették életútját és érvényesülését. A sorok közül kicsengett az elkeseredett magyarság sorsa ott, a messzi Romániához csatolt magyar területeken

Tomory Géza  – aki Budaörsön él-  lépett a színpadra, hogy  rövid humoros emlékezéssel köszöntse az ünnepeltet.

A próza után ismét a dallamoké lett a főszerep:

Köllő Attila – népzenész, népzene tanár egy remekül összeállított népzenei blokkal remekelt.

Róbert György blockflöte-művész dallamai zárták az ünnepséget.

Ambrus András meghatottan és boldogan hallgatta végig az ünnepi köszöntőt és a jókívánságokat. Fogadja tőlünk is a gratulációt: kívánunk minden jót további életéhez. Isten éltesse.

Major Edit

 

Megosztás