Anne Baker: JOHN

2023-09-24 | Budaörs
Hamarosan 2023.október 4-én -szerda este-bemutatásra kerül Annie Baker fiatal amerikai drámaírónő 2014-ben Pulitzer-díjjal kitüntetett darabja. „Kísérteties meditáció azokról a témákról, amik a szerzőt leginkább jellemzik; a magány állandó jelenléte az ember életében, valamint a szeretet és a jelentőségteljes kapcsolatok utáni zaklatott kutatás.” Magyarországon először a Budaörsi Latinovits Színházban láthatja a közönség.

Fiatal pár érkezik egy kisvárosi panzióba. A házinéni nagyon kedves. A beteg férjét ápolja, akit sose látni, állítólag a ház másik szárnyában lakik. A szobák az amerikai polgárháború hőseiről kapták a nevüket, de különös módon néha lakhatatlanná válnak. A lépcsőfordulóban egy félelmetes baba ül karosszékben. Mintha bámulná a vendégeket. Van, hogy a lámpák csak úgy maguktól lekapcsolódnak. Aztán megjelenik a szállásadó nyolcvankét éves vak barátnője, aki azt állítja, hogy korábban elmebeteg volt, de nem kell aggódni, mert már nem az. Valahogy így kezdődik minden rendes horrorsztori.

A fiatal párról hamarosan kiderül, hogy veszélyben a kapcsolatuk, mégpedig egy John nevű harmadik miatt. És hiába az utazgatás, a szándék, az együtt töltött idő; beszélgetéseikből, pontosabban arra tett kísérleteikből szép lassan kirajzolódik minden horror kötelező eleme, egy tükör. Vigyázva kell belenézni, mert könnyen megláthatjuk benne saját magunk. Ahogy a rettegett magány elől menekülve mindig a saját lábunkba botlunk, jé, mi is pont ilyenek vagyunk.

Annie Baker fiatal amerikai drámaírónő 2014-ben Pulitzer-díjat kapott The Flick című darabjáért. A John 2015-ben debütált New Yorkban, a Signature Theatre Company előadásában, és azonnal hangos sikert aratott. A Time Out magazin 2019-ben Az 50 legjobb valaha megírt dráma közé választotta a darabot, ami a New York Times szerint „kísérteties meditáció azokról a témákról, amik a szerzőt leginkább jellemzik; a magány állandó jelenléte az ember életében, valamint a szeretet és a jelentőségteljes kapcsolatok utáni zaklatott kutatás.” Magyarországon először a Budaörsi Latinovits Színházban láthatja a közönség.

Szereplők: Hartai Petra, Böröndi Bence, Takács Katalin, Bánsági Ildikó m.v.

fordító NÉMETH NIKOLETT dramaturg NÉMETH NIKOLETT díszlettervező SOKORAI ATTILA díszlettervező-asszisztens RADETZKY ANNA jelmeztervező ZEKE EDIT világítás FLEDRICH PÉTER a rendező munkatársa JUHÁSZ GABRIELLA súgó SZABÓ BRIGITTA rendező MÁTÉ GÁBOR

Bemutató: 2023. október 6. 19.00

Forrás: Latinovits Szinház Sajtó

Major Edit

Megosztás