Az Ars Sacra kiállítás záró eseményén

2019-10-01 | Budaörs
Budaörsön immár az ötödik alkalommal rendezték meg az Ars Sacra kiállítást helyi és meghívott művészek részvételével azok számára, akik találkozni szeretnének a szakrális művészet különleges világával.

 

Ezzel Budaörs újfent csatlakozott az országos Ars Sacra Fesztiválhoz, amelynek küldetése, hogy értékes művészeti eseményeken találkozzon a mai kor embere, a hagyományos európai kultúrával. A kiállítást Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő és Gvárdián Ferenc szobrászművész hozta létre a Zichy Major kiállítótermében, „Közeledjetek…” V. – Gyújtópontban a Biblia címmel.

A tárlat művészei: ifj. Fáy Aladár (1926–1986), Ferenczy Károly, Ghyczy György, Gvárdián Ferenc, Győrffy Sándor, Pusztafi Panna Pálma, Simon Zsolt, Stremeny Géza.

A záró rendezvénnyel is megadták a formáját a gazdag és értékes kiállításnak. Szép számmal jöttek érdeklődők a kiállítás lebontás előtti megtekintésére és a Róbert György–Szabó István duó hangversenyére.

A zeneművészek az egyházi zene gazdag tárházából válogattak, a 15–17. századból. Kompozíciókat, dalokat, zsoltárokat, amelyek a katolikus gyűjteményekben, egyházi könyvekben fellelhetőek. De a közös barátra, az elhunyt Kovács László (1944–2006) képzőművészre (http://kovacs-laszlo.hommage.hu/?q=eletrajz) is emlékeztek egy szerzeménnyel. A hálás közönség vastapssal köszönte meg a műsort és ezért egy Vivaldi ráadást kaptak.

Az eddigi tárlatok színvonalával kapcsolatban Novotny Tihamér gondolatát idézzük: „Ha végiglapozzuk a Zichy major ars sacrás meghívóinak eddigi példányait, ha felidézzük magunkban az itt látott műtárgyak szellemiségét, sem rossz értelemben vett giccsel, érzelgősséggel, ízlésficammal, sem langyossággal, korszerűtlenséggel, bigottsággal nem találkozunk. Ehelyett mindig magas fokú, kellően átszellemített, változatos formai, anyagi, technikai eszközhasználattal és őszinte, nyílt, egyenes érzelmi-gondolati feltárulkozással, valamint erkölcsi tartással, magasrendű érintettséggel, illetve bibliai háttérrel, s nem utolsósorban istenes szemlélettel szembesülhetünk.”

s.k.

fotó: Hajszik István

Megosztás