Az idei szezon is ilyen lesz?

2022-01-09 | Budaörs
Ha elmúlnak a hideg téli hónapok valamennyien melegedni vágyunk valahol. Sokunk gondolata a távoli vidékeken kalandozik, miközben reménykedve böngésszük az utazási magazinok színes oldalait.

Most még javában benne vagyunk a télben hiszen még csak januárt írunk.De már most tervezzük az idei nyarat,mert ez legalább átirányítja gondolatainkat egy kellemesebb dimenzióba. Valójában  mindig tervezünk és várunk valamire. Általában a nyarat, a sok napsütéses órát, a kikapcsolódást és a klasszikus  nyaralást tervezzük,amely meghozza majd a jókedvet és az élethez szükséges pozitív feltöltődést.Ha az egészségügyi helyzet megengedi,  sokan  majd repülőre ülnek, és valahol délen élvezik a fehér homokos tengerpartot vagy kissé közelebb a horvát tengerpart gyönyörű ámde kavicsos partjain a napsütést.

Vannak, akik a hazai szállodák kínálatát veszik fontolóra, hiszen oda nem túlzottan nagy az utazási távolság és egy hétvégén is le lehet ugrani, mondjuk a Balatonra. Sokan úgy gondolják, hogy a családi büdzsé az ezzel járó kiadást  jobban elviseli, – mint a távoli horvát tengerpart, – de sokak tapasztalatai szerint akik  ezt gondolják, alaposan tévednek.

Mielőtt tovább görgetném a gondolataim fonalát, el kell mondanom, hogy én személy szerint az elmúlt időszakban sajnáltam a vállalkozókat. Sőt aggódtam a sorsukért. Nagyon úgy nézett ki, hogy sokan tönkre fognak menni, bezárnak a szállodák, éttermek, mert vírushelyzet miatt elmaradtak a külföldi vendégek és a magyarok is.

De ez a jóslat szerencsére mégsem következett be. Életre keltek és életben maradtak a szállodák és éttermek és az elszenvedett hosszú hónapok elmaradt bevételei után a múlt nyáron egyre borsosabb árakon kínálták a pár napos vagy hetes üdüléseiket. Ahogy már a múlt évben is, és az idén is olvasom, a hazai kínálatokat és egyre jobban tágra nyílik a szemem. Mert bizony horrorisztikus árak jelennek meg, azzal  megjegyzéssel, hogy a szálloda a telítettség függvényében változtathat az árakon-. Vagyis a meg hirdetett ár csak irányadó, minél többen jelentkeznek a szálloda jóval emeltebb árakat számol. Minél jobban belemegyünk a jó időbe, annál jobban emelkedik az amúgy még elfogadható áron kínált nyaralás. Természetesen van elő és utószezoni ár. Ezt tudomásul kell venni. Ez a vírushelyzet előtt is így volt azzal a különbséggel, hogy nem futottak fel az árak, ha a szállodát többen vették igénybe. A nyaralás fogalma szerintem egy hétnél kezdődik. De ilyen árak mellett egy család hogyan tudja ezt felvállalni? A minimális ott tartózkodás a vágyott Balaton parton három nap két éjszakáért május végén 140 ezer forintot fizet két fő. De ilyen árak mellett egy család hogyan tudja ezt felvállalni? A borsos részvételi áron felül a szálloda saját strandján fizetni kell a napozóágyért. Ami meg végkép bosszantó, hogy a szobákat az érkezés napján 14 órától, de van, ahol 16 órától lehet elfoglalni és távozáskor délelőtt 10 órakor már kint kell lenni a kapun túl! A nem őrzött parkolóban, a szálloda kertjében éjszakánként 1800 forint a gépkocsiért fizetendő ár.

Ezek után döntsük el. Sajnáljuk e még a szegény tönkremenő szállodáinkat és éttermeinket vagy inkább bennünket, akik ezek után biztosan nem megyünk el sem a Balatonra sem más magyar szállodába pihenni, az idén sem. Inkább választjuk a kissé távolabb lévő Horvátország tengerpartjait, ahol a szállodák lényegesen olcsóbban számítják szolgáltatásaikat,   ingyen biztosítják a napozóágyakat és a napsütésért sem számítanak felárat.

Major Edit

 

Megosztás