Az örök szerelem záloga

2023-02-12 | Budaörs
Valentin-napon a szerelmes párok nagy gondban vannak, amikor olyan ajándékot akarnak adni egymásnak,ami jelképezi és megpecsételi örök összetartozásukat. Valamikor régen született az ötlet, a szerelem lakat a jelképes ajándék,amely napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

A szerelemlakat nem egy hóbort,ugyanis egy ősi kínai hagyomány szerint, ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy véget nem érő láncon vagy kerítésen, szerelmük örökké fog tartani. Napjainkban, a fiatal párok több ezer különböző módon imádkoznak az örök szerelemért. Ezek egyike, hogy egy lezárt lakatot elhelyeznek együtt egy kerítésen,  láncon, miközben a kulcsokat együtt eldobják.
Ez a szokás ma már mindenhol népszerű Európától Észak-Amerikán át Ázsiáig körbejárva a világot.

Mount Huang, Kína

 

A Huangshan hegység Kína középső-déli részében fekszik. Huangshan igen népszerű hely a nászutas ifjú párok, szerelmesek és turisták körében is. A hegyen szinte minden fémből készült láncon lakatok ezrei lógnak, melyet a szerelmesek helyeznek a láncra a kulcsot pedig a völgybe hajítják.

Ponte Vecchio, Firenze

 

Firenzében a Ponte Vecchio közepén álló Benvenuto Cellini-szobor kerítésére aggatják a lakatot a szerelmes helyiek és turisták, a lakat kulcsát pedig az Arno folyóba dobják. A szokás állítólag firenzei tiszti iskolásoktól ered, akik a Ponte Vecchio hídjára lakatolták öltözőszekrényük lakatját a diplomaosztást követően, ezzel búcsúzva el tanulóéveiktől.

Ponte Milvio, Róma

 

Rómában Valentin napon sok szerelmes hosszú évek óta egy hídon ad randevút egymásnak, hogy egy közösen lezárt lakattal szentesítsék érzelmeiket. Szerelmük kulcsát a fejük fölött hátrahajítva a Tevere vízébe dobják. A szerelmesek szerint a hídra felcsatolt lakat mindörökre összeköti őket. Kezdetben a híd vaslámpáihoz erősítették a lakatokat, miután azonban a tömérdek lakat súlya alatt kidőlt egy lámpaoszlop, direkt erre a célra felállítottak egy  vaskorlátot. Az újkori szokást a rómaiak szerint egy népszerű spanyol film, a „3 méterrel az ég felett ” című alkotás ihlette. (Sajnos ma már nem lehet lakatolni a hídon.)

Pont de l’Archevêché, Párizs

 

A 2000-es évek elején kezdtek megjelenni az európai városokban a szerelem-lakatok. Az eredeti párizsi hely a Pont des Arts gyalogoshíd volt, melyen a Louvre-tól át lehet gyalogolni a Szajnán. De egy évvel ezelőtt eltűntek róla egyik napról a másikra.
A szerelmesek azonban új randevúhelyet találtak a Pont de l’Archevêché-t,  amely  a Notre-Dame székesegyháztól ível át a Szajnán. Birtokba is vették s szalagok és több ezer lakat díszíti a korlátot.

 

A Montmarte környékén egy kicsi parkban van egy fal – LE MUR DES JE T’AIME -, amelyre gyerekek által a világ 250 nyelvén fel van írva: „szeretlek” .

Luzskov-híd, Moszkva

 

A moszkvai Luzskov hídon egy lenyűgöző lakat-erdő található. A több fa-szerű szobrot már céltudatosan telepítettek ide. Azóta a „Szerelem vagy Lakat fa” hatalmas népszerűségnek örvend és mint romantikus idegenforgalmi célpont vált ismertté.

Hohenzollern-híd Köln

 

Az első szerelmi lakatokat 2008-ban helyezték el, és azóta Európa egyik legnépszerűbb úticéljává vált, ahol a szerelemesek nevükkel gravírozott lakatokat helyeznek el az örök szerelem reményében.

Seoul Tower, Szöul

 

Seoul Tower egy igazán romantikus hely és turisztikai célpont is egyben. Magával ragadó kép, ahogy a  lakatokat összeállították  mint egy karácsonyfa. A koreaiak romantikus emberek és a fiatalok itt fogadnak örök szerelmet a páros lakatolással.

Pécs, Magyarország

 

Talán a pécsi lakatfalról már sokan hallottatok. Az 1980-as években jelentek meg az első lakatok Pécs belvárosában. A kerítés a Janus Pannonius utcában található, amely a Széchenyi téri Gázi Kászim pasa dzsámiját és a Pécsi székesegyházat köti össze.
A leghíresebb lakatot négy éve helyezte el szerelmük jelképeként a Pécsre látogató spanyol trónörökös pár, Felipe de Borbón spanyol trónörökös és felesége Letizia Ortiz Rocasolano hercegnő.

Major Edit

Forrás:világutazó-blog

 

 

 

Megosztás