Az Új Év asztalára

2023-01-01 | Budaörs
Új év van. Tiszta, patyolatfehér. Nem ejtett rajta még foltot az idő. Az áttáncolt, átmulatott éjszaka után alszik a város, a falu, de ébredezik a világ. Vajon milyenek lesznek elkövetkező reggeleink? Lesz-e olyan békés, boldog Új esztendőnk, amilyet az ünnepi asztaloknál díszbe öltözötten, pezsgő mámorától ittasan egymásnak kívántunk?

Megfogannak-e az újévi jókívánságok, vagy mind egytől egyik elvetél még a születése pillanatában? Ilyenkor a jó gazda számba veszi értékeit, tervez, jövőt épít. De milyen lesz a jövő? A vetés a földben vajon szárba szökken-e vagy csúf sarjat hoz? Nem messze tőlünk fegyverek zaja veri fel az éjszaka nyugalmát. Ki gondolta volna a most búcsúzó 2022-es év hajnalán, hogy a hőn áhított békevágy háborúba torkollik? Minden kiszámíthatatlan, és sajnos nem tőlünk, kis emberektől függ a világ sorsa. De tetteinkkel, munkánkkal okos döntéseinkkel mégis sokat tehetünk saját és tágabb értelemben vett egyetemes jövőnk formálásában. Rajtunk is múlik.

Egy ország értéke többek között saját népessége, szűkebb értelemben véve a család. Hiszen ebből az erőből kovácsol tőkét magának, ránk épít, s ha táplál is, ennek fejében bőséges aratást vár.Minden várakozásnak, tervnek záloga a család és annak minden egyes tagja. Különösen a gyerekekre épít a jövő, hiszen ők azok, akik előbbre fogják vinni a fejlődést, intézik majd a világ dolgait. De ahhoz, hogy ez így legyen, igen nagy felelőssége van nemcsak a társadalomnak, hanem minden egyes családnak. Nem mindegy, hogy odahaza milyen nevelésben részesülnek a gyerekek, milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Ha a kezdetekben nem kapják meg a helyes iránymutatást, a példát a szülőktől, vagy a szükséges szigort, akkor reménytelen a várakozás. A gyereknek a fészekben, vagyis a családban kell szocializálódnia, megtanulnia a tisztességes viselkedést szülővel, tanárral, idősebbekkel egyaránt, elsajátítani a helyes öltözködés fogalmát, az ünnepek megtartását, a másik elfogadását, és a hétköznapok adta feladatok becsületes, szorgalmas teljesítését. E nélkül hiába öntjük eléjük a szebbnél szebb, jobbnál jobb játékokat, hiába birtokolhatják a mai kor adta végtelen lehetőségeket, nem úgy fogják használni, hogy az majd értékké váljon a számukra.

Kívánom, hogy a 2023-es esztendő a család jobbító erejében vetett hittel induljon. Kívánom, hogy a mai tizenévesek ne csak a bulizás lázában éljenek, hanem az átbulizott éjszakák után józan nappalok következzenek. Kívánom, hogy ismerjék fel a világ adta korlátlan lehetőségeket, amelyek itt vannak egy karnyújtásnyira. Kívánom, hogy ismerjék fel azt is, hogy ezekért a lehetőségekért már nekik kell küzdeniük, kitartással, tanulással, és mindazon értékek tiszteletével, amelyet a család adott számukra. Lássanak tisztán, és ezek alapján tudjanak ítélni  józanul és igazságosan.

Kívánom hogy a 2023-as évben végre béke költözzön a földre, hogy legyen vége a gyűlölködésnek és a háborúknak. Emeljük hát ennek a kívánságnak jegyében poharainkat a békés koccintásra! Boldog Újesztendőt!

Major Edit

Megosztás