Az üzlet az üzlet avagy eladó a menyasszony

2022-10-03 | Budaörs
Megkezdődött a színházi szezon hiszen októbert írunk. A Latinovits Színház ebben az évadban elsőként Csiky Gergely eredetileg Proletárok című a Mohácsi testvérek által átdolgozott Az üzlet az üzlet avagy Eladó a menyasszony című színdarabját tűzte műsorára.

Hát ami igaz az igaz ebben a színdarabban nem egy hanem több menyasszony volt eladó és mint az a mesében is lenni szokott a végén minden kérő  megtalálta a neki tetszőt. Az már más kérdés hogy hogyan is esett a nagy eset, vagyis a kézfogó és annak valódi háttere. Mert Csiky Gergely október 1-én műsorra tűzött  Eladó a menyasszony című  színdarabjában  hemzsegnek az ingyenélők és azok a lecsúszott emberek, akiknek egyetlen mentsváruk nem más mint az épp kapóra jövő gazdag úr  behálózása, a jobb élet reményében. Ezért aztán minden eszköz megengedett számukra ahhoz, hogy bármi áron, de gazdag kérő érkezzen az eladó lányhoz, vagy esetleg annak anyjához,szinte minden egyre megy és az eszközökben nincs válogatás.

Szereplői – mert hősöknek nevezni őket enyhe  túlzás lenne – mind  egymást zsaroló szélhámosok, akik egy házasságkötés  árán igyekeznek kikecmeregni a csávából, ahová korábbi szélhámosságaikkal manőverezték magukat. Ami azonban még visszataszítóbb az,hogy nem a saját bőrüket viszik a vására, hanem közvetlen a nekik kiszolgáltatott hozzátartozóiékét,és bizony ez nem más mint  prostitúció és…ne soroljam tovább.

A bemutató estéjén telt házat könyvelhetett el a Latinovits színház. Nem volt könnyű galopp a színészeknek sem a három felvonásos színdarab,amelyet elejétől a végéig óriási lendülettel játszottak,és a nézőknek sem, hiszen az utóbbi időkben elszoktunk a hosszas műsoroktól. Itt viszont maratoni időt éltünk meg hiszen bőven elmúlt már fél tizenegy amikor felhangzott a vastaps amivel a színészeket köszöntötték a lelkes nézők.

Azt hogy a Mohácsi testvérek mit vettek el vagy tettek hozzá Csiky Gergely eredetijéhez nincs módom megítélni mert bevallom az eredeti változatot nem ismerem. A Mohácsi testvérek produkciója viszont remekül  sikerült.Megtalálta a mondanivalóhoz illő karaktereket és azok megszemélyesítőit a Latinovits színház színész gárdáját.

A főbb szereplők : Spolarics Andrea,Hartai Petra, Böröndi Bence,Mertz Tibor,Ilyés Róbert,Fröhlich Kristóf,Chován Gábor,Bohóczki Sára,Bregyán Péter,Páder Petra

és a mellettük remekül játszó mellékszereplők,mint  Borcsa a szakácsné :Szőts Orsi,Tulipán Zoltán úriszabó: Takács Zalán m.v. akik mindannyian hozzájárultak a színdarab sikeréhez.

Major Edit

 

Megosztás