Beszélgetés Gyula úrral, egy Lenz leszármazottal

2021-11-01 | Budaörs
Sok budaörsinek ismerősen cseng a Lenz név. Legtöbbünk emlékezetében az egykori hűtőházhoz kötődik. Lenz József, a nagyszerű üzletember sokat segített a helyi baracktermelőknek, amikor a 30-as években megépítette azt a Budaörs állomáson.

Megtudtam, hogy a családhoz tartozó Lenz Gyula a kőhegyi gondozóház lakója. Még a járvány miatti zárás előtt gyorsan meglátogattam. Egy barátságos idős urat ismertem meg személyében.

Milyen rokoni kapcsolatban áll Lenz Józseffel?

Ő a nagybátyám volt. A II. világháború végén családjával kénytelen volt elhagyni Magyarországot. Svájcon keresztül Venezuelába emigrált, majd Kolumbiában telepedett le. Még emlékszem rá a gyermekkoromból. Apám is tagja volt a Lenz testvérek cégnek.

Élnek rokonai Magyarországon?

Igen, a húgom, Lenz Hilda Budapesten él. Vele tartom a kapcsolatot. Nővérem már sajnos, meghalt.

Ön hogyan került éppen Budaörsre?

Egészségileg lerobbantam, és segítségre szorulok, kerekes székbe kényszerültem. Rokonaim találták ezt a gondozóotthont. Már 4 éve itt élek. Jó ellátást, kezelést kapok.

Mesélne az életéről?

Budapesten születtem, 1935-ben, majd a Piaristáknál érettségiztem. Ezt a gimnáziumot gyakran támogatta anyagilag a nagybátyám. 56-ban katona voltam a Honi Légvédelemnél, mint tüzér. Leszerelésemet követően először ólomöntőként dolgoztam, azután a Pénzverdében kaptam munkát, majd letettem az ékszerész szakmunkásvizsgát. És miután négy nyelvből volt államvizsgám, ezért a külkereskedelmi osztályon osztályvezető lettem.

Melyek azok a nyelvek?

Angol, francia, svéd, na és a német -von zu Hause, – mert édesanyám osztrák származású.

Hogyan tovább?

Sajnos, egyszer csak nem tudtam lábra állni. Olyan súlyos csontkopásom lett, hogy 100%-os rokkantságot állapítottak meg. Azóta a kerekesszékben töltöm a napjaimat.

Még sokat beszélgettünk Gyula úrral. Elmesélte, hogy gyermekkorában járt a nyékládházi birtokon. Tudta, hogy ott a katolikus templomot nagybátyja, Lenz József építtette és az építőmester a budaörsi Fültz János volt.

Államosították a családi birtokot, azért  kapott valamennyi kárpótlási jegyet. Nem házasodott meg, egyedülálló maradt. Érdekességképen elbeszélte,hogy a nagybácsi – Lenz József a kolumbiai birtokán családi kriptát építtetett. Erre engedélyt kellett kérnie a pápától. Megkapta az engedélyt, mert Pro Ecclesia et Pontifice érdemrend” tulajdonosa volt. (Az egyházért és a pápáért.) Elújságoltam Gyulának, hogy Lenz József tiszteletére a  kertbarátok hálából emléktáblát tettek a vasútállomás falára, továbbá jártak Nyékládházán és Debrecenben, ahol szintén voltak Lenz birtokok. Szebbnél-szebb értékes gobelineket őriznek, amit Lenz József lánya, Klára készített. Kiállítást is rendeztek belőle.

Végül megkérdeztem, mi lenne a kívánsága?

Hogy jobban összetartson a család. – válaszolta.

Remélem, egyszer majd alkalom adódik arra, hogy Lenz Gyulának a kertbarátok megmutassák a budaörsi Lenz emlékeket.

s.k.

Megosztás