Beszélnünk kell Kevinről

2023-09-17 | Budaörs
Ma este 2023.szept,17-én a Latinovits Színház újból műsorára tűzi a Beszélnünk kell Kevinről című színdarabot. A hasonló című regényből 2011-ben az Oscar-díjas Tilda Swinton és Ezra Miller főszereplésével készült film tovább növelte a könyv ismertségét, ám színdarabként való feldolgozására a budaörsi társulat vállalkozott elsőként Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében.

Az előadás alapjául szolgáló, azonos című könyv, Lionel Shriver amerikai írónő 2003-ban megjelent, majd Orange-díjjal kitüntetett regénye a mai napig betonszilárd tabukat feszeget: a gyerekvállalás előtt álló nők félelmeit és az anyai szeretetre való képtelenséget. Főszereplője, Eva nem igazán akart anya lenni. Főleg nem egy olyan fiúé, aki 16 évesen úgy vonul be az amerikai történelembe, mint az első tinédzser, aki számszeríjjal gyilkolta meg hét iskolatársát, egy menzai dolgozót és az egyetlen tanárt, aki valaha kedvelte őt. Két évvel később Eva megpróbál rendet tenni a benne lévő káoszban, és kegyetlenül őszinte levélírásba kezd elidegenedett férjéhez.
Eva, aki egész életében képtelen volt megbékülni az anyasággal járó áldozatokkal, most attól fél, hogy a saját fia iránt érzett ellenszenve felelős a tragédiáért.
de szerencsére nem minden esetben lesz egy érzelmileg cserben hagyott gyermekből gyilkos. Elferdült lelki alkata  nem hozhat  számára az életben sikereket, annál inkább sodorja a rossz végzet felé. Kevin  anyja  egész életében gyötrődik és marcangolja  magát,  fia  borzalmas cselekedetéért.

A történet ezernyi kérdést generál. Hibáztatható- e egy anya azért, hogy nem találja meg a hangot a gyerekével? Létezik- e az amit a színdarab sugall,hogy már a fogantatástól meg volt írva Kevin sorsa azért, mert nem kapta meg az anyai szeretet,hogy aprócska korától nem a szeretet kötötte  kettejüket egymáshoz, hanem az elutasítás a másik személyétől? Hogy a színdarab elképzelt története a való életben is megtörténhet-e,vagy ha megtörténik a kivéltó ok Kevinhez hasonlítható-e kétséges,habár minden megtörténhet. Az hogy Kevin gyilkossá vált abban a saját rossz génjei kerekednek a felszínre. De semmi esetre sem lehet vétkes az anya csupán azért mert az érzelmi szálak nem voltak elég erősek kettejük között. Nem tudni. Minden eset más,és egyedi. Sok minden közrejátszhat a jellem kialakulásában..A felnőtté válás idején számtalan külső tényező is hozzájárul az egyéniség kialakulásához és nem feltétlenül az anyai szeretet hiánya az, ami jelen esetben kiválthat  gyilkos hajlamot.

A megdöbbentő a történet Lionel Shriver amerikai írónő világhírű regénye alapján a mai napig beton szilárd tabukat feszeget: a gyerekvállalás előtt álló nők félelmeit és az anyai szeretetre való képtelenséget.Ez utóbbit nehéz elképzelni.

Az előadást rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám figyelmét Németh Nikolett dramaturg hívta fel a regényre még évekkel ezelőtt, akire nagyon nagy hatással volt mind a könyv, mind a belőle készült, 2011-es film Tilda Swintonnal és Ezra Millerrel a főszerepben. Mint a rendező az előadás olvasópróbáján elmondta, a filmet a mai napig nem látta, és már nem is nézi meg a bemutató előtt, azonban a regény számára is meghatározó volt. Rögtön tudta, hogy ebből az izgalmas szövegből színházat szeretne csinálni, azonban sokáig gondolkodtak a megfelelő narratív formán.

Főbb szereposztásban láthatjuk:Pelsőczy Rékát, Hartai Petrát, Fröhlich Kristófot, Ilyés Róbertet, Böröndi Bencét, Takács Katalint és Koós Boglárkát.

A felkavaró,mély érzelmeket kiváltó történetet ma este 19 órakor láthatják a Latinovitsban!

Major Edit

Megosztás