Biodiverzitás? Eszik-e vagy isszák?

2022-05-23 | Budaörs
A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.

Mi is az a biodiverzitás, és miért fontos megőrizni?

A biodiverzitás a Földön élő több milliárd egyedi élő szervezet összessége és a közöttük létrejövő interakciók együttese. E szervezetek életünk alapvető részei, ugyanakkor folyamatosan kockázatnak vannak kitéve. A biodiverzitásra nehezedő főbb nyomás a földhasználat változása (pl. erdőirtás, intenzív monokultúra, urbanizáció), a közvetlen kiaknázás, úgymint vadászat és túlhalászás, az éghajlatváltozás, a szennyezés és az invazív idegen fajok.

A biodiverzitás megőrzése elsődleges, mivel tiszta levegővel, friss vízzel, jó minőségű talajjal lát el bennünket, és biztosítja a haszonnövények beporzását. Támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelmünket és az ahhoz való alkalmazkodást, és hozzájárul a természeti veszélyek hatásainak csökkentéséhez. Hanyatlása tehát alapvető következményekkel jár a társadalomra, a gazdaságra és az emberi egészségre nézve.

A sokféleség lecsökkenésének beláthatatlan következményei lehetnek. Gondoljunk csak a méhek kipusztulására. Észak-Amerikában és Európában a méhek ¼-e kipusztult főleg szennyezés és élőhely változás következtében, ez már most milliós károkat okozott. A lazacon kívül a halászati források 75%-át már kimerítettük, ezzel veszélyeztetve azokat az élőlényeket is a halakon kívül, akik ettől a tápláléktól függenek. Az édesvízi halak 50 % -a már kipusztult túlhalászat, szennyezés és élőhely változás (vizierőmű) miatt.  Észak-Amerikában és Európában a méhek több, mint ¼-e kipusztult.

„A biológiai sokféleség csökkenését csak úgy lehet megállítani, ha csökkentjük a természeti erőforrások használatát és több teret hagyunk a természetes folyamatoknak. Ehhez át kell alakítanunk a termelési-fogyasztási rendszerünket és a különböző ágazatokba integrálni kell a természetvédelem szempontjait – tájékoztatott Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.”
Ahhoz, hogy érdemi eredményeket érjünk el a biológiai sokféleség megőrzésében nagyon kevés, ha csak a természetvédelemmel hivatásosan foglalkozók küzdenek. Mindenkinek tennie kell a saját környezetében, változtatnia a saját életmódján és ezzel hozzájárulni a változáshoz a világban.

Forrás: Internet

s.k.

Megosztás