Black Friday

2021-11-21 | Budaörs
Mint sok minden, így a Black Friday is a tengeren túlról érkezett hozzánk. Ma már Magyarországon is november 19-21-ig a Black Friday alkalmával jelentős árengedménnyel lehet vásárolni az üzletekben, sőt a szállodák, vagy az utazási irodák kínálatában is megjelennek a kedvező ajánlatok.

Sokan várjuk a kedvezményes napokat. Legyen az Torkos Csütörtök, vagy történetesen a Black Friday. Nem gondolnám, hogy idehaza is ugyanolyan őrületes tömeginvázióval nyomulnak az áruházak  kedvező ajánlatai felé,mint például Amerika nagyvárosaiban, de az tény, hogy ilyenkor  a vásárlások számai idehaza is jelentősen megemelkednek. Nem lehet ezen sem csodálkozni, hiszen egy szürke hétköznapon, amikor semmiféle kedvezmény nem borzolja a kedélyeket, kevesebb a vásárlók száma is,kisebb a forgalom, tehát a kereskedelemnek biztosan jót tesznek az e fajta”kereskedelmi ünnepnapok” és egyértelmű, hogy a  vásárlóknak is!

Nem csoda hát, hogy ilyenkor megnő a forgalom és az emberek megindulnak a bevásárlóközpontok felé, és ahogyan egy-két reklámfotó mutatja, teletömik a kosaraikat. Ilyenkor szokták felhasználni az ellenpéldát, az afrikai éhező gyerekek fotóját mondván, hogy addig, amíg mi mohón vásárolunk, ott bizony éheznek a gyerek. Vagyis legyen lelkiismeret-furdalásunk!

Szerte a világban így akár nálunk is  lehetne a szegénységet a gazdagsággal szembe állítani és erről reklámplakátokat készíteni úgy, mint  a télen fagyoskodó emberekről, a lakás nélküliekről, vagy mutogatni az alacsony nyugdíjakról szóló kimutatásokat, vagy a  kifizetetlen számlákat, a többször tízéves télikabátokat, a letaposott talpú lehordott cipőket vagy a szeretetszolgálat ebédosztásait és még sorolhatnám tovább, mint például a tetemes villany- és gázszámlákat, amit nekünk is azért  bizony ki kell fizetnünk. Természetesen sajnáljuk a csontig lesoványodott afrikai gyerekeket, de mi vajmi keveset tehetünk értük, hacsak nem dobáljuk be az UNICEF gyűjtőládába a megmaradt forintjainkat, amit egyébként sűrűn megteszünk.

Mint említettem, minden „jó” – és valljuk be, néha „rossz” is – hellyel-közzel a tengeren túlról ered. Így természetesen  a Black Friday is. A Wikipédia ezt írja:

„Az egyik legnagyobb amerikai ünnep a Hálaadás, melyet 1941 óta hivatalosan november negyedik csütörtökjén tartanak. Az ország különböző pontjain élő rokonok, barátok ilyenkor összegyűlnek, hogy közösen adjanak hálát azért, amijük van. Az utána következő péntekre azóta is egyre többen kérnek maguknak szabadságot, és nem csak azért, hogy kipihenjék a közös családi vacsora fáradalmait: sokan már az ilyen módon kialakított hosszú hétvégén elkezdik a karácsonyi bevásárlást.

A „Black Friday”, azaz fekete péntek elnevezés első feljegyzett használata nem ünnepi vásárláshoz, hanem egy pénzügyi krízishez köthető: egész pontosan az amerikai aranypiac összeomlásához 1869. szeptember 24-én. Két hírhedten könyörtelen Wall Street-i ügynök, Jay Gould és Jim Fisk közösen felvásároltak annyit a nemzeti aranykészletből, amennyit csak tudtak, annak reményében, hogy az árat az egekbe emelik majd, és hihetetlen profithoz jutnak. Azon a bizonyos szeptemberi pénteken az összeesküvésről végül lehullott a lepel, magával rántva a tőzsdét és csődbe taszítva a leggazdagabbaktól a munkásokig mindenkit.

A legtöbbször elhangzott történet a Hálaadást követő fekete pénteki vásárlásról viszont persze a kereskedelemhez köthető. A legenda úgy szól, hogy az egész éves veszteséges (piros számjegyű) működés után a legtöbb bolt Hálaadás után kezdett nyereséges (fekete számjegyű) lenni az ünnepi leárazásoknak köszönhetően. Bár igaz, hogy a kereskedők a veszteséget pirossal, a profitot feketével jelölték a könyvelésnél, a Black Friday ezen eredettörténetét hivatalosan is elutasították.

A valódi sztori az esemény mögött nem annyira fényes, mint gondolnánk. Az 1950-es években Philadelphia városának rendőrei a fekete péntek jelzővel látták el a Hálaadás napja utáni káoszt, amikor külvárosi vásárlók és turisták százai özönlöttek a városba minden évben a szokásosan másnap, szombaton tartott futballmeccsre. Ez általában több lopásos esettel és sok-sok túlórával járt a rendőrség számára.”

Nálunk szerencsére nincs tülekedés, egymás letaposása a plázákban az akciókért,de az igen rövid ideig tartó eseményt  sokan sietnek kihasználni, hiszen kinek nem esik jól egy 10%-20% – vagy esetleges 30 %-os árengedmény? S ki tudja, hogy még a legmegátalkodottabb ellenzője is titokban odapillant a kirakatok kínálatához és uram bocsáss, talán mégis vásárol egy téli csizmát a zimankós napokra.

Major Edit

Megosztás