„Bölcs rendszer vigyáz majd az uniós pénzekre…”

2020-05-29 | Budaörs
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU újjáépítési tervének ismertetése után újságírók kérdéseire válaszolt. Az EURONEWS tudósítója, Stefan Grobe is köztük volt, az alábbiakban az ő kérdéseire adott válaszokat közölük.

– Miért olyan biztos abban, hogy a javaslatot elfogadják majd a nagy tagállamok, a fukarok és a déliek is?
„Ez a válság mindenkti érint, mindenkit érint a gazdasági visszaesés a közös piac szereplői közül, és a nemzetállamokat is. Ez most Európa pillanata. Együtt kell legyőznünk ezt a válságot. A mostani javaslat egy olyan keret, amelyet jól ismer már minden tagállam és a minősége biztosítva van.”

Mi az üzenete a fiatalok számára, akik nem találnak munkát és akiknek a jövőben vissza kell fizetniük a most felvett hiteleket?
Először is ez egy erős gazdaságvédelmi csomag, amely munkahelyeket teremt majd a fiatalok számára. De a legfontosabb az, hogy van egy megállapodásunk a fiatalokkal, miszerint most kell pénzt kölcsönözniük és befektetniük két olyan európai cél megvalósításába, amelyek az ő számukra fontosak. Ez az európai zöld terv és a digitalizáció. A tanulásra költött pénzt valóban vissza kell majd fizetniük, de a most befektetett összegek gyümölcseit is ők fogják majd leszüretelni.

Azok, akik otthonról figyelik a válságkezelést, csak kapkodják a fejüket a milliárdok és az ezermilliárdok hallatán. Hogyan lehet garantálni azt, hogy ezt a pénzt valóban a fellendülésre fordítják és valóban minden polgárnak jut majd belőle?
-Egy nagyon bölcs rendszer vigyáz majd erre. A tagállamok javaslatot tesznek majd egy nemzeti helyreállítási tervre, hiszen ők tudják a legjobban, mi a legnagyobb gondjuk és mit kell mielőbb modernizálniuk. A döntés nem csak a bizottság kezében lesz, hanem a tanácséban is. A fékek és ellensúlyok rendszere biztosítja majd azt, hogy megfelelő összeget fektessünk be mindenhová, ahol szükség van rá.

xxxxx
Az ígéret elhangzott, fontos, hogy emlékezzünk az elhangzottakra. Figyeljük árgus szemekkel, hogyan fog működni e téren a fékek és ellensúlyok rendszere. És nem árt, ha majd odafigyelünk arra is, hogy a magyar választók által az EU-ba delegált ballib hölgykoszorú miként fogja majd képviselni hazánkat. Nagy kérdés, hogy most, a koronavírus-járvány finisében és az őszi újrakezdésre való várakozás bizonytalanságában, hogyan fognak szavazni. Egyetértenek majd a tervezettel, vagy hazájuk érdekeit és esküjüket feledve ismét csak a megszokott módon járnak el, és a fékek és ellensúlyok ide-oda billegő rendszerében szembefordulnak a magyar emberek javát szolgáló – még elkészítésre váró – nemzeti helyreállítási tervünkkel…

Forrás: EURONEWS
RV

Megosztás