Bővében vannak a hamis hírek gyártói

2021-06-13 | Budaörs
Emberek sokasága üzemszerűen dolgozik azon, hogy másokat becsapjon az anyagi és/vagy politikai haszonszerzés előre megfontolt szándékával. A recept a következő: végy egy igazságfoszlányt, azt spékeld meg lopott fotókkal vagy manipulált videókkal, és költs hozzá egy olyan minimálisan hihető sztorit, ami a tájékozatlan olvasóra nagy hatást gyakorol.

Ha valaki rápillant nyitóképünkre és nem budaörsi, akár el is hiheti a hírt. Talán még az sem tűnik fel neki, hogy a mi éghajlatunkon januárban nem zöldellnek a fák. A budaörsiek viszont tudják, hogy városunkban ilyen kereszteződés pedig nincs! Csak a Google – képkeresőre van szükségünk, hogy megtudjuk: az egy indiai nagyvárost ábrázol.

Az internet hasznossága elvitathatatlan, de a káros hatása egyre inkább szembetűnő. Ma, a tömegdemokrácia látszólag igazságos keretei között és a tömegkommunikáció látszólag demokratikus korában azonban a manipuláció egészen új, minden eddiginél szemérmetlenebb formáival találkozhatunk. Csak kapkodjuk a fejünket.

A világháló és a közösségi platformok kínálják a lehetőséget, hogy rajtuk keresztül villámgyorsasággal lehet tömegek hangulatát és politikai álláspontját befolyásolni. S ha ehhez társul a fekete és a fehér egynemű szürkére mosása, a jó és a rossz egyformán „elfogadhatóvá” degradálása – akkor felborulni látszanak azok a törvényszerűségek, amelyekre az igazságba vetett hitünket alapoztuk.

Ennek a folyamatnak egyik legaljasabb „terméke” a fake news, a kamuhír.

Az arctalanság mögé bújva, kihasználva az emberek hiszékenységét és énjük legrosszabb indulatait, cunamiként árad a szenny a közösségi médiában. Ha valaki tudatosabb, tájékozottabb, igényesebb felhasználó, viszonylag gyorsan kiszúrhatja az átverést.

Egy primitív kamukép tudtára adta mindenkinek, hogy Semjén Zsolt ismert jobboldali politikus gólyákat gyilkolt. Aztán megjelent a valódi felvétel is, amin egy mérgezésből felgyógyult sast enged szabadon.

 

Ha nem vigyázunk, akkor a ránk szabadított, zsebünkben hordott ördögi eszköz rohamtempóban zilálja szét azt a normarendszert, ami kultúránk alapjait képezi: egyre inkább ellehetetleníti a jó és a rossz, az igazság és a hazugság közötti különbségtételt. Ha pedig mindehhez némán asszisztálunk, szabályozás nélkül hagyjuk szétterjedni, nemcsak gyerekeinkre, de ránk is egy egészen más – és bizonyos, hogy nem szép – új világ vár.

s.k.

Megosztás