Budaörs testvértelepülései a világnap kapcsán

2021-04-24 | Budaörs
1957. április 28-án a franciaországi Aix-les Bois-ban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO). Ennek alapján minden év április utolsó vasárnapján ünnepeljük a Testvérvárosok Világnapját.

A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az emberek felismerték, hogy csak egyetlen úton léphetnek előre: ha szorosan együttműködnek szomszédaikkal. Az eredeti cél az volt, hogy Európai különböző régióinak városai megosszák egymással tapasztalataikat

Bretzfeld

A németországi Bretzfeld és Budaörs között 1989-ben került sor a testvérvárosi okmányok ünnepélyes aláírására. A város kiválasztása nem volt véletlen, hiszen a Budaörsről a II. világháborút követően elűzött családok nagy része Bretzfeld környékén telepedett le. Az együttműködés a kulturális és oktatási kapcsolatokon túl, a közigazgatás és a gazdaság területén is remekül működik.

Schmidt Mátyás fáradhatatlan munkájának köszönhetően 1989. május 13-án, előbb Bretzfeldben, majd május 26-án, Budaörsön került sor a partneri kapcsolatról szóló szerződés ünnepélyes aláírására.

Számos kulturális egyesület járt már Bretzfeldben, továbbá rendszeres kapcsolatot ápol az Illyés Gyula Gimnázium is a kinti oktatási intézménnyel (diákcsere program).
A kapcsolat fennállásának 10 és a 15 éves évfordulóját is nagyszabású ünnepséggel tették emlékezetessé.
Hagyományos rendezvényük a bretzfeldi Kiritog (hagyományos budaörsi búcsú).

http://www.bretzfeld.de

Kisújfalu

Kisújfalu és Budaörs partnertelepülési szerződésének aláírása 1997 decemberében.
A szerződést Wittinghoff Tamás Budaörs és Kis Róbert Kisújfalu polgármestere írták alá, Nagy György alpolgármester és Duray Miklós parlamenti képviselő jelenlétében.
A kisújfalui kitelepítések során mintegy húsz család került Budaörsre.

Az együttműködés rendkívül széleskörű, de kiemelkednek az oktatási és kulturális kapcsolatok.

Jelentősebb rendezvények: Borkóstoló és borverseny, Falunap, Szüreti Ünnepség, színházi előadások(Játékszín)
Budaörs rendszeresen fogad Kisújfaluból gyermekeket nyári táborokban.
Közösen nyert európai uniós pályázat: „Budaörs és Kisújfalu- a környezetvédelem új modellje” – keretében diákkonferenciák, kiállítások kerültek megrendezésre.

http://www.novavieska.sk/

Pirgosz

A budaörsi Görög Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére 1997 szeptemberében került sor a partnertelepülési okmány aláírására. A kapcsolatot a nagyobb találkozókat leszámítva főként a Kisebbségi Önkormányzat tartja fent.

http://www.dimospirgou.gr/

Magyarkanizsa

A partnervárosi szerződést 1999 május 1-jén írták alá a települések polgármesterei. Az elmúlt években az adminisztrációs nehézségek miatt a kapcsolattartás intenzitása alacsonyabb volt a többi partnertelepüléséhez képest. Budaörs rendszeresen meghívást kapott a hagyományos magyarkanizsai horgászversenyre. Jelenleg inkább közigazgatási-szakmai együttműködés körvonalazódik.
http://www.kanjiza.co.yu

Pula

2008 május 31-én került sor az együttműködési szándéknyilatkozat aláírására Pula városában. Az együttműködés az oktatáson és a kulturális ügyeken kívül kiterjed a gazdasági szférára is. A rendkívül gazdag pulai kulturális eseményeket az idei évben a Budaörsi Fúvószenekar fellépése is színesítette.
http://www.pula.net/

Forrás: Budaörs.hu

Megosztás