Budaörsi kertek az országos pályázaton

2019-08-15 | Budaörs
Ebben az évben hárman neveztek a „Magyarország legszebb konyhakertjei” pályázatra városunkból.

Mindhárman esélyesek valamilyen díj elnyerésére, mert különleges kertekről van szó.

A Zippel-Zappel Óvoda a „közösségi kertek” kategóriában pályázott. Bajdik-Ruppel Irén vezetőhelyettes óvónőtől megtudtuk, hogy már 10 éve van az óvoda udvarán minden csoport számára zöldséges ágyás, amit a gyerekekkel együtt gondoznak. Gyógynövények, hagyma, eper, paradicsom terem az óvoda előkertjében. Dísztököt is szoktak vetni, ami aztán az őszi termésköszöntő egyik pompás dísze. A kerítés déli sarkában két szőlőtőke érleli termését. (Címképünkön)
A gyerekek számos ismeretre tesznek szert a növények gondozása során – mondta Irén óvó néni, a projekt vezetője.

Már elvirágzott a levendula Géczy-Gaál Szilviáék kertjében, de így is szemet gyönyörködtető látvány a gondozott ültetvény.
Miért éppen levendulát ültettetek? –kérdeztük.
5 éve Tihanyban jártunk és ott beleszerettünk a levendulába – válaszolta Szilvi. – Hamarosan vásároltunk 300 szakszerűen kezelt tövet. A felhasználása sokoldalú. Készítek szörpöt, szárítok csokrokat, zacskókba töltöm a szárított növényeket. Virágzáskor hétvégeken nyitott a kertünk. Szívesen megmutatjuk másoknak is, ami nekünk örömünkre szolgál.

Polgár Marianne már nyert egy országos díjat két évvel ezelőtt, pedig akkor még kezdő konyhakert – tulajdonos volt. A japán díszkertje mindössze két éve egészült ki egy teljesen modern magas ágyáson, védőnövényekkel, mulcstakarással kialakított konyhakerttel. Amiben minden megterem, sőt már a másodvetés is szépen kibújt, az erős nap és a szárazság ellenére. Érdemes kipróbálni, mert a szélsőséges időjárás – úgy tűnik – marad hazánkban is, melyhez nekünk és növényeinknek alkalmazkodni kell.

Sok sikert!
s.k.

Megosztás