Budaörsi nyugdíjas pedagógusok a Makovecz Házban

2019-10-17 | Budaörs
A pedagógusoknak sokféle területre kiterjed az érdeklődésük. Főleg ha még nyugdíjasok, akkor jó időbeosztással, szervezéssel egynéhány helyre eljuthatnak. Így tűzték célul Makovecz Imre Galgóczy utcai házát, amely látogatható.

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke. „A magyar szerves építészet feladata, hogy szolgálja az Európai Közép ezoterikus létét.”- vallotta.

A házat már messziről megismertük, hiszen már a kerítés is magán viseli a polihisztor –bátran nevezhetjük annak – stílusát.  Napjainkban a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének ad otthont az épület.

Idegenvezetőnk ismertette a zseniális építész életének állomásait, szólt az érthetetlen mellőzöttségéről is.  A kupola alatti tágas, világos térben éreztük a jótékony kisugárzást, azt hogy jó ott lenni. Megtekintettünk egy rövidfilmet, melyben Makovecz a világlátásáról, hitvallásáról beszélt.

Megtekintettük a dolgozószobáját, ott az íróasztalán mindent úgy őriztek meg, ahogyan a halála előtt néhány nappal ő hagyta. Körbejártuk az épületet, a kertet, melynek egy részén a burkolatot a lánya tervezte. Az őszi, barna lombok alatt feltöltekeztünk a sok szépséggel.

Köszönjük Bandur Erzsébet elnökünknek az ötletet és a megvalósítást.

s.k.

Megosztás