Búzaszentelés régen és ma

2021-04-26 | Budaörs
A búzaszentelő körmenetek Magyarországon középkori eredetűek, nem tudni, pontosan mikor honosodott meg a szokás, de vélhetően igen korán. A búzaszentelés, mint általában a körmenetek, a kommunista hatalomátvétel után visszaszorult.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalosan évente négy könyörgő napot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés. ( A másik három: január 1. a világbékéért, farsang vasárnapja a világ éhezőiért és augusztus utolsó vasárnapja hálaadás a termés betakarításáért).

Az ismert időkben a körmenet a plébániatemplomtól indult a mezőkre. E sorok írója is részt vett a nagymamájával, annak már 65 éve. A menet a mindenszentek litániáját énekli, máig. A szertartás helyére érve a határban a pap megáldotta a mezőket, amit a hívekkel a négy égtáj felé fordulva végezett. Majd a körmenet visszatért a templomba.

A népélelmezésben kiemelt helyet foglaló búza a legrégibb termesztett növényeink közé tartozik. A búzát „élet”-nek nevezték, ezzel is kiemelve fontosságát. ( „Fut, reszket a riadt mezőn Az égő élet heve.” Ady)

Régen, Budaörsön is minden évben április 25-e után körmenet indult a mezőre, a hívekkel, iskolásokkal és tanítóikkal. A plébános megáldotta a földet és a búzavetést, majd énekeltek, imádkoztak. Az asszonyok egy-egy szerencsehozó kalászt tettek az imakönyvükbe.

-A földet már megszentelték, most már járhattok mezítláb. – mondták otthon a szülők a gyerekeknek. Így kímélték a cipőt.

Budaörs termőföld-adottságait ismerve köztudott, hogy kevés szántóterülettel rendelkezett. Így írt erről Ebner György, egykori községi bíró: „A község gabonatára az a mélyedés volt, mely a Kamaraerdő, a Tétényi-fennsík és a budai hegylánc között terül el. De itt is csak a földterület fele volt bevetve gabonával és takarmánynövénnyel. Humuszban gazdag, homokos-agyagos földet az un. Haus-, Riegel- és Mühl-szántókon és a Pistályban találhatunk.”  Ezért fájlalták a budaörsi gazdák még sokáig a jó termőföldek kisajátítását repülőtér céljára.

Vasárnap a fél 11-es szentmise bevezetőjében a templomkertben részt vehettek a hívek a búzaszentelési szertartáson.

Körülállták a Nagy – Magyarország sziluettjét, ahol már a szél fodrozta a zöldellő búzahajtásokat. Varga János atya és Nobilis Márió atya szavai által meghallgatták az evangéliumot, hálaadó és könyörgő imákat mondtak, és énekeltek. Bensőséges, lélekhez szóló volt a 2021- es búzaszentelés.

Fotó: Novák György

s.k.

Megosztás