Csapdába csalja a koronavírust az új magyar felfedezés

2020-03-22 | Közélet
Magyarországon is beindult egy kutatás. Egyetemek, kutatóintézeti és gyógyszeripari laborok fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy gyógyszert, egy terápiás készítményt a koronavírus ellen. A magyarok által kifejlesztett bonyolult fehérjemolekula „átveri” a sejtekre támadó vírust, sőt, a már megtámadott sejtekből is kisöpri. Hatása 2-4 hétig tarthat.

Ebben a pillanatban egy nagyon komplex tudásra, immunológiai, biotechnológiai ismeretekre van szükség.

„Egy nagyon bonyolult fehérjemolekulát kell kifejleszteni, ismerni kell a virológiát, közben pedig nyomon követni a folyamatosan változó szakmai ismereteket, a világ összes pontján megjelenő fontosabb publikációkat” – nyilatkozta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja, a kutatás vezetője, aki a munkára 4-5 tapasztalt kollégát kért fel.

Így támad a SARS-CoV-2

Amikor a vírus megtámadja az embert, és megfertőzi, leginkább a tüdősejtekben lévő receptorhoz kapcsolódik. Miután ez megtörténik, egyesül a sejttel, és meg is öli azt, majd később nagy mennyiségben szabadul ki belőle, és újabb sejteket képes megbetegíteni.

„A mi gyógyszerjelöltünk gyakorlatilag egy csapda. Az egyik része nem más, mint maga a receptor, vagyis csapdába csaljuk a vírust, amely odakötődik ehhez a molekulához ahelyett, hogy a sejteket ölné meg. Ha kellő számú gyógyszermolekulát juttatunk a szervezetbe, akkor a vírus összekeveredik.”

A másik rész egy antitestmolekula, ami biztosítja, hogy ez a gyógyszer hosszú ideig a szervezetben keringjen, 3-4 hétig, azután ürül csak ki. Ez a molekula ráadásul azokat a sejteket is meg tudja gyógyítani, amelyeket a vírus megfertőzött, így gyakorlatilag elpusztul a vírus forrása.

Mikorra lesz gyógyszer?

Azt nem tudni, pontosan mikor érhet el egy ilyen felfedezés a „kapszula” fázisba, Kacskovics Imre szerint másfél év alatt lehet elérni oda, hogy beadhassák a kérelmet az első vizsgálatok lefolytatására.

„Ha a jelenlegi járvány másfél év múlva is ugyanilyen veszélyes lesz, viszonylag rövid időn belül meg lehet kísérelni emberekben alkalmazni. Ha lemegy addig a járvány, akkor nem lesz annyira ok a sietségre”– jelentette ki a kutatás vezetője.

Nem tudni, hogy folyamatában milyen természetű lesz a járvány. Ezért kell most áldozatot hozniuk az embereknek annak érdekében, hogy ne mindenki egyszerre betegedjen meg, mivel azt nem bírná el az ellátórendszer.

A dékán azt javasolja, hogy ne mozduljunk ki a lakásból, otthoni munkában dolgozzunk, és kezdjünk el maszkot hordani bevásárláshoz is.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fertőzést csökkentsük. Még akkor is, ha a fertőzöttek 80-85 százaléka észre sem veszi, hogy fertőzött.

Amíg csaknem mindenki meg nem fertőződik, és az emberek „át nem hangolódnak”, a járvány itt lesz velünk, és folyamatos betegséget fog okozni; a gyógyszer nem is erre készül, hiszen hatása mindössze hetekben lesz mérhető.

A szakember azt mondta, hogy óvatosan bánna a Kínából érkező információkkal is, ugyanis még senki sem találkozott kétszer az új koronavírussal, így azt sem tudni, hogyan reagál az emberi szervezet, ha másodszor is találkozik vele.

Hosszú távon tehát van remény.

Forrás: Élő Bolygónk

(s.k.)

Megosztás