Csodát láttak a budaörsi nyugdíjasok

2021-12-17 | Budaörs
Az Országos Széchenyi-kör szervezéséhez a Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai is csatlakoztak. Így tudták megtekinteni a nemrégiben elkészült Szent István termet a Budai Várban.

Hauszmann Alajosnak köszönhetően a Budavári Palota a 20. század elejére Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. A századforduló meghatározó magyar építészének hála a palota nemcsak kívülről újult meg, de a belső terek is királyi rezidenciához méltók lettek.

Aztán mindent tönkrement a II. Világháború pusztításában.

Semmihez nem hasonlítható élmény végigjárni a Budavári Palotának azt az újonnan rekonstruált déli összekötő szárnyát, amelyet a háború előtti állapotnak megfelelően állítottak helyre. Annak egyik csodája a Szent István-terem. Az újjáépítés méltó az elődök munkájához.

Kedves idegenvezetőnk végigvezetett a termeket összekötő folyosón, ahol tetten érhettük, milyenek voltak általában a királyi korban a folyosók.

Láthattuk a XVII. századi Szent István-hermát, amit a kor egyik leghíresebb olasz szobrásza, Bernini alkotott.

A kiállítási térben kapott helyet Havadtőy Sámuel világhírű képzőművész kifejezetten erre a helyszínre alkotott tízkapus installációja, amely Szent István király Imre herceghez írt Intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul.

Az egész megnyitott emeleti tér legkáprázatosabb helye a Szent István-terem, ahol úgy érzi az ember: nem is tud a szeme ennyi szépséget egyszerre befogadni. Nem túlzás, ha azt állítom, hogy egy pillanatra elállt a lélegzetünk.

A helyiség egyediségét adja az is, hogy nem uralkodik el benne túlnyomóan egyetlen matéria sem, hanem gyönyörű harmóniát teremt a négy nemes alapanyag: a fa, a textil, a kerámia és a fém ötvözete.

Remek példáját láthattuk annak, hogy nem lehetetlen helyreállítani az elpusztított értékeket, így a Budavári Palota ismét elfoglalhatja az őt megillető helyet a magyar építészeti és belsőépítészeti kultúrában.

Köszönjük a Széchenyi Körnek és Ihász Gizella társunknak a szervezést.

s.k.

Megosztás