Czuczor Gergely: Wittinghoff nem leválthatatlan

2019-10-11 | Budaörs
A város autómentesítése, a korlátlan társasházépítés megfékezése és minden választópolgár képviselete – sorolja Czuczor Gergely, a Fidesz-KDNP budaörsi polgármesterjelöltje a legfontosabb célkitűzéseket. Arról is kérdeztük, hogy leváltható-e a várost harminc éve vezető Wittinghoff Tamás és, hogy volt-e köze a helyi Fidesznek a videós ügyhöz.

Az önkormányzati választáson Wittinghoff Tamás személyében olyan ellenféllel néz szembe, aki a rendszerváltás óta Budaörs polgármestere, és rendszeresen nagy támogatással választották újra. Lát reális esélyt a győzelemre?

Keresztényként és történelemtanárként hiszek abban, hogy van olyan Isten által nekünk rendelt küldetés, amelyet végre kell hajtanunk. Hiszek benne, hogy a város vezetése ilyen küldetés lehet számomra. Örömmel, és büszkeséggel tölt el, hogy alapítóként és később iskolaigazgatóként részt vehettem a budaörsi Szent Benedek Gimnázium alapításában és felvirágoztatásában. Isten áldása volt a munkánkon, amellyel értéket, közösséget teremtettünk. Ehhez a szolgálathoz együttműködésre, kompromisszumok megkötésére volt szükség, és olyan tapasztalatokkal és képességekkel ruházott fel, amelyeket szerintem egy nagyobb közösség, a város vezetésében is kamatoztatni tudok. Többször kértek fel polgármesterjelöltnek, de éveken keresztül „eltoltam magamtól ezt a kelyhet”. Talán nem voltam kész erre a feladatra. 2018-ban viszont úgy éreztem, itt az ideje, hogy komolyabb feladatot is vállaljak a városomért. Gyökereim Budaörshöz kötnek – a XVIII. század óta itt él a családom – ezért is érzem azt, hogy felelősséget kell vállalnom érte, ami most a polgármesteri székért való indulást jelenti. A polgármester úr huszonnyolc éve áll szemben az én féléves Fidesz-elnökségemmel, nagy kihívással nézek szembe. Budaörsön érzésem szerint több a jobboldali szavazó, a demokratikus értékekben hívő ember, akiknek vállalnunk kell a képviseletét.

Amennyiben valóban a jobboldali választók vannak többségben, mi az oka, hogy újra és újra nagy többséggel a baloldalhoz kötődő polgármestert választottak? Lehetséges, hogy elégedettek a jelenlegi polgármester munkájával?

Budaörs helyzetét Gödöllőével hoznám párhuzamba: mindkét település Budapest határán helyezkedik el, és kiváló földrajzi adottságai miatt vonzza az óriáscégeket, amelyek nagyon nagy adóbevételt hoznak a városnak. A budaörsi önkormányzat évente nyolcmilliárd forint bevételhez jut a nagyvállalatok által befizetett iparűzési adóból. A városvezetés ilyen anyagi háttérrel nyerő helyzetben van, amit csak elrontani lehet. A polgármesternek van muníciója ahhoz, hogy a saját nimbuszát tudja építeni. Szerintem a jobboldali közösség nem felejtette el neki, hogy az SZDSZ-ből indult, sőt, ő maga is rendszeresen emlékeztet minket erre. Demszky Gábor, volt budapesti főpolgármester is ciklusokon át leválthatatlannak tűnt, de aztán Tarlós István lett a főpolgármester, és azóta óriási fejlődésen ment keresztül a főváros, sokkal jobb lett a budapesti emberek élete. A budaörsieknek is el kell hinnie, hogy legyőzhető Wittinghoff Tamás. Úgy gondolom, a polgármester úr és az őt támogató politikai formációk, a helyi MSZP, DK, a volt SZDSZ az évtizedek alatt elkényelmesedtek, elvesztették a demokratikus kontrollt.

Mire gondol?

A budaörsi média önkormányzati forrásokból működik, de érdekes módon a jobboldali közösség értékei, gondolatai nem vagy csak nagyon kis mértékben jelennek meg, és sohasem pozitív megítéléssel. Demokratikus-e ez a gyakorlat, hogy a budaörsi polgárok pénzéből fenntartott média nyíltan egy irányba lejtve működik?

A polgármester egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a kampányban a „legaljasabb támadásokra számít”. Tényleg ennyire vérre menő harc folyik a városvezetésért?

A jobboldali közösségünktől teljesen idegen a fekete kampány. Mi ilyen akciókban nem veszünk részt. Nincs is okunk ilyesféle praktikákra. Igyekszünk sportszerű versengést folytatni, bár ellenfeleink részéről tapasztaltunk ilyen szempontból megkérdőjelezhető megnyilvánulásokat. Az önkormányzat egyik rendelete szerint nyilvános városi közösségi rendezvényen senki nem jelenhet meg direkt politikai kampánnyal. Ezt a rendeletet a helyi ballliberálisok szegték meg, amikor a polgármester és csapata vonult fel plakátokkal és gyűjtött aláírást a Budaörsi Vigasságok rendezvényén. Ez szerintem nem fér össze a demokratikus értékekkel. Tőlünk ez a viselkedés nagyon távol áll.

Épp az elmúlt hetekben került nyilvánosságra egy kompromittáló videófelvétel a polgármesterről. Van ehhez bármi köze a Fidesznek?

Nincs közünk a film elkészítéséhez és propagálásához. Sajnáljuk a családját, és bízunk a választópolgárok értékítéletében. Közülük egyre többen teszik fel a kérdést, hogy ilyen háttérrel miként tudná tovább képviselni valaki a város egész közösségét? Méltó-e Budaörs városához, hogy olyan ember képviselje, aki erkölcsileg nem feddhetetlen? Aki saját bevallása szerint is több éven keresztül zsarolható volt. A választ a polgároknak, a budaörsieknek kell megadniuk.

A kampányvideójában és több interjúban is kiemelte, hogy politikai és ideológiai szembenállás helyett konstruktív együttműködésre és békére törekszik. Úgy gondolja, hogy jelenleg nem ez jellemzi Budaörs politikai életét?

A polgármester úr a saját koncepció és vízió nélküli vezetéséből fakadó hibáiért rendszeresen a kormányra hárítja a felelősséget. Például a budaörsi közlekedési problémák okaként a kormány által bevezetett autópályadíjat jelöli meg. Ez egyszerűen nem igaz, hiszen a város már az autópálya-matrica bevezetése előtt is járhatatlan volt, és az elmúlt tíz évben hetven százalékkal nőtt a lakossági tulajdonú autók száma, ami miatt Budaörs belső úthálózata óriási terhelésnek van kitéve. Wittinghoff Tamás a saját nimbuszát építi, minden lehetőséget megragad, hogy ellenzéki szabadságharcos hősként jelenjen meg, és ehhez mind a helyi, mind az országos médiát felhasználja.

Miért jó a budaörsi embereknek, hogy látszatháborúban állnak az ország vezetésével?

A város lakosságának negyven-negyvenöt százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatja. Ezeket az embereket Wittinghoff Tamás nem képviseli. Egy polgármesternek az általa vezetett település minden lakosát képviselnie kell, ehhez pedig nem szabadságharcot kell folytatni, hanem megegyezésre kell törekedni az ország vezetésével. Vannak pozitív példák az ellenzéki polgármesterek közt, ilyen Tóth József, Budapest XIII. kerületének MSZP-s polgármestere, aki együttműködésre törekszik a kormánnyal, mert az ő célja nem a saját nimbuszának építése, hanem az ott lakó emberek képviselete.

A budaörsi polgármester egy közelmúltban megjelent interjúban azt mondta, hogy Budaörs akkor léphetne előre, ha a helyi ügyektől távol tartanák „az országos politika mocsarát”. Nem ellentétes ez azzal, amit ön az előbb mondott?

Kérdés, hogy ki „rántja le a mocsárba” a város ügyeit? Mi, a budaörsi Fidesz nem vagyunk ebben érdekeltek. Az elmúlt öt évben egyetlen egyszer sem tettünk ilyet. Amikor egyenlőtlen küzdelem alakul ki a városvezetés és a helyi emberek között, akkor mi mindig a gyengébbek, a kedvezményezetti körből kiszorult emberek érdekét képviseltük. Ilyen eset volt az egészségügyi központ átvétele, amikor a polgármester köréhez tartozó emberek nyerték el az intézmény működtetését, vagy ilyen volt a fizikoterápiás központ létesítése. Ezt eredetileg támogattuk, de a tervezett épületet nem adták át, öt éve üresen áll, és a város kénytelen volt egy másik ingatlant biztosítani erre a célra. Értem, hogy a polgármester mögött álló gazdasági érdekkör nyert ezzel, de a budaörsiek biztosan veszítenek vele.

Budaörs nem kap állami támogatást, ami igazságtalan, de a város egyedül is el tudja tartani magát – mondja Wittinghoff Tamás. Mit gondol erről?

Ez nem igaz. Budaörs az elmúlt kilenc évben több mint tízmilliárd forint állami támogatást kapott. Jó pár település vezetése örülne, ha ennyire „nem támogatná” az állam. Például a 2013/2014-es adósságkonszolidáció keretében 6,5 milliárd forintot vállalt át az állam Budaörs tartozásából. A leggazdagabb településként mutatnak be minket, közebn adóssáhegyen ültünk, amait a kormány helyettünk fizetett ki. A városvezetés ennek ellenére megint 2,5 milliárd forint hitelt vett fel a város fejlesztésére. Erre nem lenne szükségünk, ha valóban meg tudnánk állni a saját lábunkon. Budaörs éveken keresztül három milliárd forint tartalékkal rendelkezett, amit hogy, hogy nem épp az önkormányzati választások előtt költöttek el drága beruházásokra. Az idősek otthona bővítésére például a tervezettnél lényegesen többet, nyolcszázmillió forintot költöttek. Az önkormányzat kifizette a bővítést, mellette pénzt ad a működésre, miközben ezt az intézményt ingyen átadta Iványi Gábor lelkésznek, a volt SZDSZ-es politikusnak.

Említette, hogy részt vett a Szent Benedek Középiskola alapításában, amelyet a bencések tartanak fenn. Van személyes kötődése a rendhez azon kívül, hogy a híres bencés szerzetes, akadémikus nyelvtudós Czuczor Gergely névrokona, vagy mindez véletlen egybeesés?

Czuczor Gergely bencés szerzetes távoli rokonom, így van némi kötődésem a rendhez. A bencéseket egy, a győri gimnáziumukban végzett volt képviselőtársam kereste meg 2011-ben, hogy elvállalnák-e az induló budaörsi középiskola fenntartói feladatait. Több tárgyalás után igent mondtak a felkérésre. Én akkor épp a szomszédos általános iskolában dolgoztam, és megkérdezték, hogy igazgatóként segítenék-e a frissen alapított iskola felépítésében. Igent mondtam, és ebből született az a kaland, amelyen Isten áldását érzem. Ma már kétszázhetven diák tanul az iskolában, olyan szakmai képzést és érettségit adunk nekik, amellyel kiválóan boldogulnak a munkaerőpiacon. De ami ennél is fontosabb, segítünk nekik egészséges világszemléletű emberekké válni. Úgy gondolom értéket teremtettünk.

Ellenfele, Wittinghoff Tamás is fontosnak tartja az értékeket közvetítő oktatást. Azt mondta, a liberális oktatásban hisz, amely szerinte azt jelenti, hogy mindenféle értéket meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy ők választhassanak ezek közül. Tanárként, volt iskolaigazgatóként egyetért vele?

Az ő részéről az értékek relativizálását vélem felfedezni. Kíváncsi vagyok, hogy a hazaszeretetet, a keresztény alapértékeket, a keresztény Európa megvédését az értékek közé sorolja? Ezek számomra fontos, és a Nemzeti Alaptantervben is lefektetett értékek. A droghasználat, a szabados szexualitás vagy a család fogalmának és értékeinek megkérdőjelezése szerintem nem olyan dolgok, amelyekben a gyerekeknek szabad választást kell adni. Vannak a zsidó-keresztény kultúrában gyökerező alapértékek, amelyekhez konzervatív emberként ragaszkodom, ezeket szeretném átadni a következő generációnak. Az értékalapú oktatásba az azonos neműek kapcsolatának, vagy a tudatmódosító szerek használatának propagálása nekem nem fér bele.

A polgármester vitatja, hogy ön szem előtt tartaná a keresztény értékeket. Azt mondta önről, hogy menekültkérdésben kőkeményen az ellenkezőjét képviseli annak, amit a a pápa és a bencések.

Wittinghoff Tamás ateistaként oktat ki bennünket, hívőket a keresztény értékekről. Római katolikusként tiszteletben tartom az egyházi hierarchiát és Ferenc pápa tanítása mindenkor irányadó számomra. Sajnos a balliberális oldal és a liberális sajtó rendszeresen kiforgatja a Szentatya szavait. Azokat a mondatokat, amelyek passzolnak az ő ideológiáikhoz, szépen becsomagolva tálalják, beillesztik a narratívájukba; azokat pedig, amelyek nem illenek bele a liberális képbe, elhallgatják. Menekültkérdésben én azt vallom, hogy mindenki tartozik valahová, mert az Isten okkal küld bennünket a családunkba, nemzetünkbe, kultúránkba. Mi lenne a keresztény Európával, ha mindenki ideköltözne a világ különféle pontjáról? Nem azért születnek Afrikába és Ázsiába az emberek, hogy elhagyják otthonaikat. Odahaza kell mindenkinek boldogulnia, amely szabály alól csak a háború a kivétel. Ha én nyíltan szembemennék a bencés értékekkel, nem lehettem volna évekig az iskolájuk igazgatója és nem taníthatnék ott a mai napig. A bencésekkel a kölcsönös tisztelet és szeretet jegyében dolgoztam és dolgozom együtt.

Akkor miért mondott le az igazgatói posztról?

Azért mert összeférhetetlennek tartottam a közéleti szerepvállalásommal, a polgármester jelöltséggel és helyi Fidesz vezetésével az iskolaigazgatói pozíciót. Nagyon nehéz döntés volt, mert „saját gyermekemnek” tartom az intézményt, de úgy érzem a város érdekében egy magasabb célért küzdhetek. Sokan azzal vádolnak, hogy a jobb fizetés miatt döntöttem így, de tévednek, mert sem a Fidesz-elnökségért, sem a jelöltségért nem jár egy fillér sem, ezeket társadalmi munkaként végzem.

Augusztusban meghirdetett egy konzultációt, amelyen a helyi lakosok jelezhették, hogy melyeket tartják Budaörsön a legfontosabb megoldandó problémáknak. Milyen visszajelzések érkeztek?

A konzultációt azért indítottuk, mert az itt lakó emberekkel való beszélgetésekben számos megoldásra váró probléma került elő. A helyi lakosok visszajelzései összecsengenek azzal, hogy mi miket tartunk a legfontosabb feladatnak a város fejlesztése érdekében. Ezek egyike a közlekedésszervezés átalakítása, a másik pedig a helyi építési szabályzat rendbetétele. De a legfontosabb, hogy a jelenlegi polgármester nem az értékekért kűzd, hanem saját nimbuszáért. Azt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzati munkában minden budaörsi embert képviseljünk, ne a kormánnyal szembe menve politizáljunk, és a város érdeke legyen az elsődleges szempont. Ha megnyerjük a választást, és a környező települések mellett Budaörsnek is fideszes vezetése lesz, megvalósulhat egy olyan regionális együttműködés, amely kellő erőt biztosít ahhoz, hogy a kormánnyal együttműködve megoldjuk a legnagyobb gondokat. Ilyen például az egész agglomerációt sújtó forgalom-túlterheltség. A legjobb lenne a városokon kívül intermodális csomópontok és a kötött pályás tömegközlekedés fejlesztésével elérni, hogy a belső gépkocsiforgalom csökkenjen. Ebben segítene az is, ha a budaörsi gyerekek részére ingyenessé tennénk a tömegközlekedést. Így a szülőknek nem kellene mindenhová kocsival vinni-hozni a gyerekeket a városban.

Mi a gond az építési szabályzattal?

Meg kellene akadályozni, hogy zsebkendőnyi területekre többlakásos társasházakat építhessenek. Meg kell gátolni, hogy Budaörsön újabb lakóparkok épülhessenek. Ez egyrészt a közlekedési problémáinkat is fokozza, másrészt az egyébként is túlterhelt oktatási intézményeinket tovább terheli. Emellett ez a lépés természeti értékeink védelmét is szolgálná.

Milyen konkrét tervei vannak, ha megnyeri a választást?

Mi olyan várost szeretnénk, ahol az itt élő polgárok érzik, hogy értük és velük együtt cselekszik a polgármester, ahol a budaörsiek akarata érvényesül a képviselő-testületben, ahol nem csinálnak minden kérdésből országos politikai hisztériát. Választási programunkat a helyiek véleménye alapján alkottuk meg. Ebben szerepel a korábban elmondottakon felül a helyi építési szabályzat módosítása, a piac fejlesztése, a turizmusfejlesztés, a hiányzó városközpont kialakítása, az egészségügy visszavétele, a bababarát önkormányzat kialakítása, az évi tízezer forint rezsitámogatás a nyugdíjasok számára, a fiatalok otthonteremtési programja, színház- és könyvtárfejlesztés, valamint a budaörsi diákok számára ingyenes tömegközlekedés is. A célunk az is, hogy a környezetvédelmi fejlesztések keretében csökkentsük városunk ökológiai lábnyomát.

(Mandiner)

Megosztás