Egy nap a holnapért!

2022-04-21 | Budaörs
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Április huszonkettedikén lesz a Föld napja, s mi ismét fogadkozunk, jók és rendesek leszünk, gondoskodni fogunk róla, hogy még sokáig élhessen. Nem leszünk hálátlanok, hanyagok, felelőtlenek,szeretni fogjuk nemcsak az ünnepén, hanem mindig és szakadatlanul. Ezen a napon reggeltől estig, vagy estétől reggelig, ahogy fordul a bolygónk, szerte a világban szóhoz jutnak a környezetvédők, a tudósok; gyermekkórusok zengik  a Föld dicséretét, minden kontinensen megemlékeznek róla gyermekei, az emberek. Figyelmeztessük egymást, hogy már számos egyezményt írtak alá nemzetközileg a védelmére, de tenni is kell valamit, nemcsak kinyilatkoztatni a jóra való szándékot. Bajban van a Föld és ha  nem vesszük komolyan a veszélyt,még nagyobb bajban leszünk. Vékonyodik az ózonréteg, savas esők marják a növényzetet, pusztulnak az erdők, rozsdásodnak a zöld fenyvesek, új területeket hódít a terméketlen sivatag, ivóvizünk, levegőnk szennyezett, mérgezett a talaj, mérgezettek a tavak, folyók, patakok.

Beteg a Föld, gyógyítani kell. Kórságok gyötrik az emberek kapzsisága, hányavetisége, a háborúkban elszabadított romboló vegyi anyagok, az ipari melléktermékek, a szertelenül használt növény védőszerek és egyebek miatt.

Április 22. Egy nap a holnapért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése  agyon nyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a  vadonélők köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének  60 %-áért  étrendünk pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Mit tehetünk? Sokat.Zöldítsük környezetünket, ültessünk fát, termeljünk haszonnövényeket, komposztáljunk, éheztessük  a kukát,szigeteljünk, közlekedjünk közösen, ne vásároljunk csomagoltat,  éljünk műanyagok nélkül, váltsunk környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett együnk friss hazait,együnk kevesebb állatit…..ez mind  ajándék a  környezetünknek és  egészségünknek   A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.
A Föd ünnepe, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Kb. 9 évünk maradt a cselekvésre.

Forrás felhasználásával : Major Edit

 

Megosztás