Elképesztő kilátások az evolúciós fejlődésünk során

2019-10-05 | Budaörs
Az evolúció során az emberi test is lassú átváltozáson megy keresztül. Már most megfigyelhetjük saját magunkon, hogy vannak olyan testrészeink, melyeket semmire sem használunk.

 

Meglepő dolgot produkál a magzat teste az anyaméhben: evolúciós oka lehet

A kutatók szerint ez a felfedezés meglepőbb, mint más evolúciós maradványok. Az evolúció során az emberi test is lassú átváltozáson megy keresztül. Már most megfigyelhetjük saját magunkon, hogy vannak olyan testrészeink, melyeket semmire sem használunk.

A jövő emberéről egyes haszontalan testrészek valószínűleg már hiányozni fognak. Ezek nagy változáson mehetnek át, vagy eltűnhetnek az elkövetkezendő évszázadokban. Az evolúció eddig ismert, valószínűleg legősibb maradványát fedezték fel az emberi magzatban: a kézben egy időre kialakulnak, majd születés előtt többségében eltűnnek a gyíkokéra emlékeztető extra izmok. Nem tudni, az emberi szervezet miért építi fel, majd tünteti el ezeknek az extra izomstruktúráknak a többségét – idézte a BBC hírportálja a Development című tudományos lap friss számában megjelent tanulmányt. Az extra izmokat a kutatók 7-13 hetes magzatokról készített 3D-s felvételeken fedezték fel. Amikor születés után is megmaradnak az ősi izmok, az néha a végtag deformitásával függ össze. Rui Diogo, az amerikai Howard Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint felfedezésük segíthet megérteni ezeket a születési rendellenességeket. – A hüvelykujjunk felé sok izom vezet, ezért tudunk vele nagyon pontos mozdulatokat végrehajtani, a többi ujjhoz vezető izmok közül azonban sokat elveszítettünk. Az evolúció során nem volt rájuk nagy szükségünk – mondta Diogo.

A kutató szerint az ősi kézizmok időleges fennmaradása meglepőbb, mint más evolúciós maradványok: a vakbélnyúlvány, a bölcsességfogak vagy a farok csont megmaradása. – Mintegy 250 millió éve veszítettük el ezeket az izmokat. Egyetlen kifejlett emlős, patkány vagy kutya sem rendelkezik velük – magyarázta a kutató.

A tanulmány újdonsága, hogy nagy pontossággal láttatja, a fejlődés során mikor tűntek fel vagy vesztek el egyes struktúrák. Felveti azt a kérdést, hogy mi mindenünk hiányozhat még, mi mindent találhatunk, ha részleteiben, fejlődésében vizsgáljuk meg a teljes emberi testet, mi az oka, hogy eltűnnek, majd újra kialakulnak egyes struktúrák – idézte a BBC Sergio Almécija antropológust, az Amerikai Természettudományi Múzeum kutatóját. A jövő emberéről egyes haszontalan testrészek valószínűleg már hiányozni fognak. Nézd meg, melyek azok, amelyek változáson mehetnek át, vagy eltűnhetnek az elkövetkezendő évszázadokban.

Az evolúció során az emberi test is lassú átváltozáson megy keresztül. Már most megfigyelhetjük saját magunkon, hogy vannak olyan testrészeink, melyeket semmire sem használunk, illetve, amelyek már korábban elveszítették eredeti funkciójukat – például a bölcsességfog is ilyen. A következő évezredekben lehet, hogy a jövő emberéből ezek a „haszontalan” testrészek már hiányozni fognak.

Egy korábbi kutatás szerint néhány évszázadon belül teljesen eltűnhet például a kis lábujj. A Harvard Egyetem professzorai szerint az ember életmódjának módosulása miatt már nincs szükség erre a testrészre, és az egyensúlyozásban sincs feltétlenül szerepe. Melyek azok a testrészek, amelyek változáson mehetnek át, vagy eltűnhetnek az elkövetkezendő évszázadokban. A férfiak mellbimbója erogén zóna, de funkciója nincs, nem képesek mellükből táplálni a kisbabákat. Így lehet, hogy több száz ezer év múlva már esztétikai szempontból sem lesz rá szükségük

Míg a korai emberek inkább a lábuk középvonalán egyensúlyoztak járás közben, mára ez fokozatosan a nagylábujjunk felé tolódott. A szakemberek szerint egyensúlyunk középpontja folyamatosan változik, így a jövőben nem lesz szükség lábujjainkra.

A szemöldök és a haj még hasznos testszőrzetnek számít, a többi azonban látszólag semmi fontos funkcióval nem bír, így valószínűleg a jövőben már feleslegessé válik.

A bölcsességfog a korai emberek számára volt fontos, de ma csak a népesség 5%-a használja, sőt, sokaknak ki sem bújik. Idővel teljesen eltűnhet a szájüregből.

A farok csonti csigolyák főként az állapotos nők számára jelentenek nehézséget ülésnél. Ez a csökevényes csont az emberekben nem lát el semmilyen funkciót, csupán egy maradvány. A jövőben erre sem lesz szükség.

Az emberek  egyszázalékának van egy pár extra bordája a nyaki területen. Van, akinek csak az egyik oldalon, van, akinek a másikon. Sajnos elég gyakran okoz idegi és érproblémákat. 500 ezer év múlva valószínűleg senkinél nem lesz majd jelen.

A szem környéki izmokat főként az állatok használják és mozgatják, de az embernél az esztétikumon kívül nincs nagy jelentőségük. Előfordulhat, hogy ezek is megszűnnek a jövőben, és lehet, hogy a fülcimpa pereme is kisebb lesz, vagy teljesen eltűnik.

A vörös hajú emberek az emberiség csupán 1-2%-át alkotják, a kutatók pedig feltételezik, hogy a vörös hajért felelős gén módosulni fog, majd eltűnik.

Major Edit  Forrás Femina

Megosztás