Előadás a misztikus Egyiptomról

2020-09-03 | Budaörs
G. Csilléry Klára, történész, idegenvezető tartott vetített képes előadást a Városi Könyvtárban Misztikus Egyiptom - Hajóút a Níluson címmel. Most is, mint mindig, szerdán 18.30 órai kezdettel.

Egy ilyen izgalmasnak ígérkező előadásra még a járványveszély ellenére is sokan eljöttek. Ezt külön megköszönte az előadó, aki már másodszor jött úti beszámolóval a könyvtárba.
Úgy a vendégek,mint a könyvtár dolgozói természetesen maszkot viseltek. A székeket egymástól távol helyezték el, egy sorban négy helyett kettőt.

“Utazni, szép és érdekes helyeket látni csodálatos. De azt megmutatni, mesélni róla másoknak még csodálatosabb. Mindez ezerszer érvényes az ókori Egyiptomra, a történelem minden értelemben leghatalmasabb civilizációjára.” így tartja Csilléry Klára.

 

5000 éves épületek, falrajzok, romjaiban monumentális maradványok fotói peregtek a szemünk előtt.  Egy minden civilizációt megelőző kultúra fantasztikus emlékei. A mai építészek számára is rejtély, hogy az akkori technikával hogyan voltak képesek ezekre az építészeti teljesítményekre. Az ókori Egyiptom élen járt a csillagászatban. A történelem első naptárai, a ma is alkalmazott naptárak alapjai, az egyiptomi csillagászok zsenialitásának bizonyítékai. Az egyiptomi írás az emberiség történetének egyik legelső írásrendszere.

Az előadó kitért az Asszuáni gát történetére. 1960-ban kezdték építeni,10 év múlva avatták fel. A közel 4 kilométer hosszú, 110 méter magas gát és a mögötte található víztározó, az 5740 négyzetkilométer területű Nasszer-tó környékéről közel százezer szudáni nomádot és egyiptomi lakost kellett kitelepíteni, 22 műemléket pedig óriási munkával át kellett helyezni. Ez utóbbiak az UNESCO támogatásával történtek meg.

A villamosenergia termelés mellett jelentős a hátránya: a Nílus által hordott tápanyag eltűnése, amit műtrágyával pótolnak, és ezzel összefüggésben a termésátlagok csökkenése, szikesedés, halászfalvak eltűnése stb.

A résztvevők elvarázsolva a látottak-hallottaktól megköszönték a tartalmas  estét.

Fotók: Könyvtár és az internet

s.k.

Megosztás