Eltűnt gyermekek világnapja május 25-én

2020-05-19 | Közélet
Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagen amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

„Veszélyes dolog kilépni az ajtón (…). Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová.” (John Ronald Reuel Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagen amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszerek alkalmazását kezdték meg. A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011  óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.

A világnap célja felhívni a figyelmet az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, a megelőzésre, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.

Mik az eltűnések lehetséges okai?

  • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
  • kamaszkorban jellemzően befolyásolja őket a baráti társaság, vagy egy új szerelem beteljesülése miatt mennek el otthonról
  • kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása)
  • érzelmi trauma
  • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
  • félelem pl.: iskolai rossz teljesítés miatt
  • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
  • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem, vagy nehéz elfogadása
  • bűncselekmény áldozatává válás (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés, szexuális bűncselekmények)

Hogyan előzhetik meg gyermekük eltűnését?

A családon belüli stabil érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb. Nélkülözhetetlen, hogy gyermekük előtt követendő példaként jelenjenek meg saját életükkel, helyes értékrendet közvetítsenek, szakítsanak időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjék meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljanak gyermekük felé. Kulcsfontosságú annak elérése, hogy gyermekének ne forduljon meg a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

Mi a teendő, ha eltűnt a gyermekük?

-hasznos az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele szorosabb kapcsolatban álló barátok, ismerősök felkeresése,

-a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozható az eltűnés, valamint gyermekük ismerősei is riaszthatók,

-fel kell keresni azon helyeket, amelyeket tudomásuk szerint gyermekük szabadidejében szívesen látogat,

-a rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében,

Segítségért fordulhatnak a 116-000ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz.

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek megtalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

 

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket bármelyik rendőrkapitányságon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Megosztás