Emelkedik a traumatológiai ellátás állami támogatása

2019-10-27 | Közélet
Az idén és jövőre is emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás - közölte az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

Kásler Miklós elmondta, a traumatológiai ellátás személyi és tárgyi feltételek biztosítását célzó fix díjaira ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés. Ezen túlmenően 2020-tól ezen ellátás finanszírozására (a HBCs-súlyszámkorrekcióra) 9,5 milliárdot biztosítanak.
A miniszter közölte, hogy a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosításával együtt megtörtént az ellátási struktúra átalakítása is. Erről elmondta, az ellátás csúcsintézménye az országos traumatológiai intézet lesz, a regionális központok működését vidéken a három orvosegyetem klinikai központjai látják el, az ellátás második szintjét pedig a megyei kórházak traumatológiai osztályai jelentik.
Felidézte, hogy az ellátás helyzetét ez év tavaszán kezdték felmérni, és a sokszoros egyeztetések után született meg a traumatológia finanszírozásának módosítása.
„Nagyra értékeljük az orvostársadalom hozzáállását, a traumatológusok vezető szakmai grémiumainak hatékony, szakmai segítségét, így a politikai céllal elindított hecckampány ebben az esetben egy békés, szakmai, a betegek és a traumatológus társaság érdekeit figyelembe vevő végeredménnyel zárult” – fogalmazott Kásler Miklós.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: az idei fixdíj-növekmény szeptember 1-jétől érvényes, tehát visszamenőleges.
(MTI)

Megosztás