Én is megkaptam

2023-07-13 | Közélet
Mintha a Magyar Posta küldte volna a mai e-mailt - de vigyázzunk, ez csapda!

Tisztelt Ügyfelünk!
Ezt az emailt a Magyar Posta küldte Önnek a következő csomagjával kapcsolatban:
Követési szám: HU172410289608
Csomag leírása: Vámtartási eljárás alatt
A csomag átvétele érdekében szükséges kifizetnie a vámkezelési díjat és egyéb költségeket, melyek összege: 524,67 HUF.
Kérjük, kattintson az alábbi gombra a fizetéshez: ...

Ez nyilván olyan e-mail, amelyre az igazi Magyar Posta figyelmeztet bennünket. Vigyázat, töröljük!!!

A felhívás:

FIGYELEM! TOVÁBBRA IS ADATHALÁSZ LEVELET ÉS SMS-T VAGY KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN ÁLFELHÍVÁSOKAT KÜLDENEK A MAGYAR POSTA NEVÉBEN

Vigyázat: a bankkártyája adatai és a bankszámláján lévő pénz kerül veszélybe, ha a káros e-mail hivatkozására kattint vagy óvatlanul adatokat ad meg!
Az utóbbi időszakban sajnos ismételten megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (pl. EMS szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben cégünk védjegyeit (logo) és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Ügyfeleinktől egyre több ilyen bejelentés érkezik hozzánk napi gyakorisággal.

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis emailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, „Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre.

Kérjük, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Legyünk éberek, mert Társaságunk soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com” végződésű e-mail címről ügyfélértesítéseket!

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.
Javasoljuk, hogy mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mail címéről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet. NE CSAK A FELADÓ NEVÉT, HANEM A TELJES E-MAIL CÍMÉT OLVASSUK EL! Például ne dőljünk be, ha a küldő Központi Értesítés <kozponti.ertesites@postahu.com, mert a Magyar Posta hivatalos e-mailcímei nem „com” végződésűek.
A teljes felhívás ITT olvasható!

SzK

 

Megosztás