ÉVADOT NYITOTT A BUDAÖRSI LATINOVITS SZÍNHÁZ

2022-09-04 | Budaörs
„Az előre nem látott nehézségek, de a nagy lehetőségek évada is lesz ez az előttünk álló” – hangzott el a Budaörsi Latinovits Színház szeptember elsején megtartott évadnyitóján. Az ünnepélyes keretek között zajlott sajtónyilvános eseményen beszédet mondott Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere, valamint Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója.

Nehézségek, kihívások és új célok

A nehézségekkel kapcsolatban Berzsenyi Bellaagh Ádám, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója így fogalmazott: „Nekünk itt, a színházban az a dolgunk, hogy ne mismásoljunk, hanem a valóságot mutassuk be. Egy nehéz világ az, amiben élünk. Egy súlyosabbnál súlyosabb problémákkal és komolyabbnál komolyabb kihívásokkal terhelt időszak az, ami előttünk áll, évadtervünk pedig erre reflektál. Darabjainkban olyan világot mutatunk be, amiben a pénzéhségnek, a korrupciónak és a kapzsiságnak nincsen határa. Egy olyan világot, amiben a kis közösségekben a gyűlölködés és az acsarkodás a legjellemzőbb magatartás. Egy olyan világot, amelyben egyesek a háborúból és mások szenvedéseiből próbálnak nyerészkedni. Egy olyan világot, ahol a családokban nincsen szeretet, ez pedig végeredményben gyilkossághoz, sőt, tömeggyilkossághoz vezet. Ugyanakkor egy olyan világot is szeretnénk megmutatni, amiben a sok svindli és játszma ellenére a szerelmesek végül mégis megtalálják a boldogságukat. Ahol egy magára hagyott, beteg kisfiú minden erejét összeszedve végül képes lábra állni és önállóan visszatalálni a szüleihez. Ahol a gyűlölködés ellenére egy igazán fontos pillanatban az emberek végül képesek ajtót nyitni és befogadni a menedékkérőket, és ahol a legsúlyosabb bűn elkövetése után is felsejlik a megbocsátás és a feloldozás lehetősége.”
Infrastrukturális fejlesztések
A színházvezető büszkén számolt be a teátrum infrastrukturális fejlesztéseiről is. Mint mondta, többéves egyeztetés eredménye, hogy az önkormányzat elkezdte megépíteni a színház raktárát, amiben végre az időjárástól függetlenül és biztonságos módon, rendeltetésszerűen tudják majd tárolni a jövőben a díszleteket és a jelmezeket. Továbbá önerőből, a Jókai Mór Művelődési Házzal együttműködve, különféle átcsoportosítások révén az évadkezdésre megújították a színpadot, többek között a portált, ezáltal nagyobb és jobban használható lett a tér. Megújult a komplett nézőtér, és mivel mostantól soronként emelkedik, javult a nézőtéri láthatóság is. Fejlesztették a fénytechnikát és a falakban a kábelezést, az elektromos elosztó cseréjével pedig elhárult az üzemzavarok és zárlatok veszélye.

Szakmai sikerek és eredmények

Berzsenyi Bellaagh Ádám ezt követően rátért arra, hogy mostanra egyértelműen látszanak a tíz évvel ezelőtt választott művészi irány eredményei. Mint mondta, mind a szakmában, mind a közönség visszajelzései szerint jó a híre a teátrumnak, „mostanra senkinek sem kell elmagyarázni, hogy mi a Budaörsi Latinovits Színház”. Mondandóját alátámasztandó, örömmel számolt be arról, hogy Hartai Petrát, a társulat egyik állandó tagját a legjobb női főszereplő díjára jelölte a Színházi Kritikusok Céhe a 2021/2022-es évadban, a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban nyújtott alakításáért, Az osztály vesztese című produkció pedig a legjobb ifjúsági előadás kategóriában került be a legjobb három közé. A díjról októberben döntenek majd a színikritikusok.

A színház Szentivánéji álom című előadása volt a Városmajori Színházi Szemle nyitódarabja augusztus végén, az Apa anya fiú lány című tantermi előadás pedig Stockholmba megy vendégjátékra októberben. Az Emil és a detektívek című családi musical a székesfehérvári Vörösmarty Színház bérletes előadása lesz az új évadban, az Alföldi Róbert által színre vitt Székely Csaba darab, az Öröm és boldogság pedig akkora visszhangot vert, hogy jövőre átveszi a Centrál Színház.

Major Edit

Forrás:Latinovits Színház Sajtó

 

Megosztás